Това е първият голям протест в Гърция откакто двете страни се съгласиха този месец да подновят усилията за решаване на 25-годишния спор, отбелязва в. "Катимерини", цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

С гръцки знамена и знамена със звездата от Вергина, с плакати "Македония е била и ще бъде гръцка", "Долу ръцете от Македония", "Името е нашата душа" десетки хиляди гърци се събраха на протест в защита на името Македония.

Митингът започна малко преди 14 часа местно време, а мотото "Македония е гръцка" е в центъра на всички речи на ораторите.
"Този, който даде името Македония, ще бъде национален предател", заявиха организаторите на протеста.

Митингът бе подкрепен и от няколко митрополити от Северна Гърция, а реч пред събралите се произнесе солунският митрополит Антим.

Открояваха се група жители на остров Крит, които се включиха в протеста, облечени в традиционни носии, а някои от тях дори бяха пристигнали с конете си, отбелязва "Катимерини".

Някои представители на консервативната партия Нова демокрация също участваха в демонстрацията, въпреки че лидерът на партията Кириакос Мицотакис ги призова да избягват събитието.

Почти едновременно с големия митинг срещу името на Македония левичарски и анархистки групи организираха контрапротест, на който обаче присъстваха много малко хора.

Те заявиха, че са против всякакъв национализъм, и отправиха призив "Нито капка кръв и междудържавни конфликти за имена".

Гръцките медии съобщиха, че протестите са били предшествани от малък инцидент, при който анархисти са замервали с бутилки и камъни група демонстранти, тръгнали с гръцки знамена за протеста в центъра на Солун.

Гърция и Република Македония имат разногласия за името на бившата югославска република откакто тя обяви независимост през 1991 г.

Страната е официално представена във всички международни институции под името БЮРМ /Бивша югославска република Македония/.

Митингът, в който според организаторите са участвали 400 000 души, се състоя пред паметника на Александър Велики, най-прочутия владетел на древногръцкото царство Македония, отбелязва агенцията.