Държавният глава определи срещата, като един от най-важните моменти от визитата си в Гърция, където е на държавно посещение.

На срещата присъстваха десетки хора, сред които представители на българските дружества, неделните училища, преподаватели, лекари, художници, занимаващи се с бизнес наши сънародници, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Тук, в Гърция, е една от най-големите ни общности на Балканите, неслучайно първата ми визита в региона е в Гърция", каза държавният глава. Румен Радев благодари на присъстващите, че обединяват усилията си, създават културно-просветни дружества, училища, медии, грижат се за най-важното - децата им тук в Гърция да растат като българи, да се запазват нашият фолклор, традиции, идентичността и самосъзнанието ни.

"Знам колко е трудно това да се върши в друга държава, знам какви усилия ви коства, но наистина ви благодаря, че ги полагате и го правите точно в името на бъдещето на нашите деца", каза държавният глава.

Той посочи, че знае, че като всяка общност и сънародниците ни в Гърция имат своите проблеми.

"За съжаление, нашите граждани зад граница нарастват, не само в Гърция, и в други държави, в същото време бюджетът на МВнР не се увеличава. Знам, че срещате проблеми и като бързина и обем на необходимите услуги, които трябва да получавате", каза Радев.

Президентът увери присъстващите, че се полагат усилия тези проблеми да бъдат решавани в рамките на отпуснатия бюджет.

Държавният глава запозна присъстващите с темите на разговорите си с представители на гръцките институции, като подчерта добрите и развиващи се двустранни отношения в различни области, посочвайки, че една от причините да стигнем до това равнище на отношения с Гърция са именно представителите на българската общност.

С гръцкия президент, Радев е разговарял и за по-бързото реализиране на ГКПП "Рудозем-Ксанти", за да може още повече да се отворят възможностите за комуникация между двете държави и за туризъм, и за бизнес, и свободно пътуване.

Румен Радев увери присъстващите, че президентската институция остава отворена за техните усилия и проблеми.

Винаги можете да разчитате на подкрепа за всякакви инициативи, които целят запазването на националната ни идентичност, заяви държавният глава.

Представителите на българската общност коментираха различни теми и поставиха редица въпроси на срещата, сред които облекчаване на получаването на българско гражданство за деца от смесени бракове, проблеми, свързани с осигуровките, евентуални данъчни облекчения на фирми в България, които биха подпомогнали дейността на български организации в чужбина.