Бройката е установена от министъра за миграционната политика Янис Музалас след приключване на процедура за пререгистрация, предприета през юни от гръцката служба за убежищата и Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Операцията позволи "да започне подреждане на хаоса", предизвикан през февруари от затварянето на пътя през Балканите, по който преминаха от 2015 г. насам над един милион бежанци от Гърция към Северна Европа, заяви Музалас на пресконференция.

Бройката включва близо 11 000 бежанци и мигранти, задържани на гръцките острови след влизането в сила на 20 март на споразумението Турция-ЕС, предвиждащо връщането им в Турция.

Като се изключи тази част, данните от преброяването означават, че страната ще трябва да се погрижи в дългосрочен план за над 40 000 бежанци и мигранти, имайки предвид че приключването на процедурите за убежище ще отнеме най-малко една година, е посочил правителствен източник.

Процедурата за пререгистрация, започнала от юни, е засегнала 27 592 кандидати за убежище, от които 43 процента са жени, а 46 процента - малолетни. Повече от половината /54 процента/ са сирийци, 27 процента са афганистанци и 13 процента - иракчани.

Около 75 процента от тези бежанци и мигранти могат да претендират за убежище, било в Гърция, било в ЕС, подчерта Музалас.

За да се осигури трайна грижа, властите искат да открият пазар на труда за кандидатите за убежище и планират създаване на множество комплекси с по-човешки условия, отколкото големите лагери, създавани досега, посочи министърът.

Върховният комисариат на ООН за бежанците е открил 9 200 места в апартаменти и хотели, като целта му е откриване на общо 20 000 места.

Около 4000 бежанци или мигранти не са обхванати от процедурите за убежище или заминаване, тъй като предпочитат да опитат да продължат пътя си към Европа нелегално, призна Музалас.

Но това отклонение не оправдава отправянето на обвинения към Гърция, че пропуска стотици мигранти на ден на северните си граници, заяви министърът, определяйки подобни обвинения като лъжа.