Гръцкото правителство предложи 2-годишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност за пълно покриване на своите финансови нужди с паралелно преструктуриране на дълга.

"Гърция остава на масата на преговори", се посочва в изявление на гръцкото правителство, в което се допълва, че Атина търси "приложимо решение за оставане в еврозоната", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано агенция ДПА предаде, като се позова на гръцкия вестник "Катимерини", че гръцкото правителство подготвя свое собствено предложение в последния момент за разрешаване на кризата със спасителното споразумение на страната.

Предложението е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), съобщи ДПА.

По-рано бе съобщено и че гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля последното предложение на Европейската комисия.  Офертата "в последния момент" на Брюксел включва облекчения по дълга през октомври и промени в помощите за най-бедните гърци, но най-вече подкрепа за програмата "пари срещу реформи" на референдума в неделя.

Съобщенията от гръцкото правителство и за офертата от ЕК идват часове преди изтичането на крайния срок за погасяване на вноска по дълга на Гърция към Международния валутен фонд и на европейската програма от спасителния план за Гърция, който изтича в полунощ централноевропейско време.

Финансовият министър Янис Варуфакис вече каза, че Гърция няма да преведе дължимите на МВФ 1.6 млрд. евро.

Не е ясно как ще отговарят кредиторите на новото предложение на Атина, но председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в последната минута днес е отменил седмичното си интервю за холандската телевизия "Ер Те Ел", съобщи Ройтерс.

Водещият на "Ер Те Ел" Фритс Вестер, който обикновено прави интервюто, е бил уведомен за промяната по телефона от кабинета на Дейселблум. На журналиста е било казано, че министърът се извинява, но няма да може да присъства, тъй като е бил повикан по "спешен ангажимент".

Дейселблум, който е и министър на финансите на Холандия, представлява страните от еврозоната на преговорите с Гърция.

По-късно се разбра, че Еврогрупата ще проведат телеконферентно заседание от 20.00 ч. б.вр.