"АНЕЛ ще гласува доверие на премиера Алексис Ципрас и ще го подкрепи", подчерта Каменос.

Той добави, че следобед Ципрас ще отиде при президента и ще положи клетва като премиер, а след това ще съобщи състава на новия парламент.

Ципрас иска още днес да приключи въпроса за създаването на ново правителство, без да губи време в продължителни междупартийни консултации, които могат да удължат неизвестността дори и с ден.

Бъдещият кабинет

Кабинетът ще се състои от 10 души, както беше обещано преди изборите от СИРИЗА, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Независимите гърци" са заинтересовани от секторите външна политика, имиграция, обществен ред, сигурност и морски флот. Пост в новото правителство ще има и самият Каменос.

"Независими гърци" има подобна на СИРИЗА твърда позиция срещу политиката на икономии, но защитава и националистически и консервативни възгледи.

Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) печели с 36.34%. Тя ще има 149 депутати в 300-местния парламент, което означава с двама по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство 151.

„Независими гърци” имат 4.75% и 13 места в парламента.

Партията на действащия премиер Андонис Самарас „Нова демокрация” получава подкрепата на 27.81% от гърците и може да разчита на 76 места в парламента.

В парламента влизат още „Златна зора” с 6.28% (17 места), „Потами” с 6.04% (17 места), Комунистическата партия на Гърция с 5.47% (15 места), Пасок с 4.68% (13 места).

Кой е Алексис Ципрас? >>>

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?