Преговорите с кредиторите по дълга на Гърция са основна политическа задача на новия кабинет, който вчера положи клетва.

"Ние сме готови за преговори с партньорите от ЕС за намирането на жизнеспособно, справедливо и взаимоизгодно решение на проблема с държавния дълг на Гърция", каза Ципрас при откриването на първото правителствено заседание днес, предадоха БНР и БТА.

Той очерта пред министрите основната стратегия на Гърция по отношение на преговорите с кредиторите. Новият премиер очаква Атина и Брюксел да установят честни отношения, без да даде подробности за намеренията си.

Няма да влизаме в разрушителни битки, но няма и да продължим с политиката на подчинение“, посочи само Ципрас.

Алексис Ципрас приключи обръщението си към кабинета с призива, че това правителство - на националното спасение, няма право да разочарова гърците, които подкрепиха в този тежък за страната момент партията СИРИЗА.

По думите му правителството му е готово да „пролее кръвта си“, за да „върне достойнството на гърците“, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Лихвите на 10-годишните гръцки облигации се увеличиха с около 10% след днешното изявление на Ципрас, предаде ВВС. Скокът е израз на притесненията на инвеститорите относно краткосрочните рискове от преструктурирането на гръцкия дълг.

Пред ТАСС от централата на СИРИЗА е било съобщено, че на днешното си първо заседание кабинетът обсъжда и въпроси, свързани с възстановяването на работа на уволнените държавни служители, финансовата ситуация в страната, както и опитите на Евросъюза да игнорира неговата позиция относно санкциите срещу Русия.

Новото правителство вече даде сигнал, че търканията с европейските партньори може да се пренесат от икономиката към външната политика, след като СИРИЗА се разграничи от призива на ЕС за разширяване на санкциите срещу Русия.

Ключови приватизации

Новото гръцко правителство иска да "спре" няколко процеса на приватизация, включително тази на пристанище Пирея, близо до Атина, и на основната държавната електрическа компания (ДЕИ), предаде АФП, като се позовава на членове на правителството.

"Ние ще спрем приватизацията на пристанищата в Пирея и в Солун, както е записано в програмата на СИРИЗА", посочи зам.-министърът на търговския флот Теодорос Дрицас в края на първото заседание на новия кабинет, ръководено от премиера Алексис Ципрас.

Приватизацията на пристанище Пирея, най-голямото в страната, е най-важният проект от мащабния план за приватизации, изискван от международните кредитори на страната. Китайският конгломерат "Коско" вече придоби два терминала на пристанището в Пирея, близо до Атина, и се очакваше да изкупи 67% от държавните дялове в компанията, управляваща това пристанище, уточни АФП.

Процесът на приватизация бе стартиран от предишното коалиционно правителство на Андонис Самарас.

В Пекин говорителят на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин реагира умерено.

"През 2008 г. конгломератът "Коско" получи концесия, за да развива двата основни терминала за контейнери на пристанище Пирея. Този проект е образец за взаимноизгодно сътрудничество между двете страни и ние смятаме, че двете правителства ще пожелаят да продължат сътрудничеството в различни сектори, тъй като то носи ползи за двата народа", посочи говорителят пред журналисти.

Същевременно гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис заяви пред телевизионните канали Мега и Скай, че правителството възнамерява да не приватизира, както бе предвидено, държавната електрическа компания (ДЕИ).

"Искаме да направим така, че токът да е евтин, за да подобрим конкуренцията, една нова продуктивна държавна електрическа компания ще помогне за напредъка на страната", каза той.

Гръцкият парламент одобри това лято проектозакон, регламентиращ приватизацията на държавната електрическа компания ДЕИ, в която държавата има 51 процента участие.

Лафазанис заяви, че ще бъдат преразгледани всички споразумения на ДЕИ с други фирми, за да се "избавим от тези, които са били сключвани с грабителски интереси", съобщава ТАСС.

Той посочи също, че ще бъде отменена и приватизацията на гръцката петролна компания "Хеленик петролиум".

Ще бъде изцяло реализирано обещанието в програмата на СИРИЗА за безплатно предоставяне на електроенергия на гражданите от нуждаещите се социални групи.

Лафазанис заяви, че новото правителство ще подкрепя производството на електроенергия от възобновяеми източници и основно малки енергийни компании, които да могат да оцелеят в сегашните трудни условия.

Същевременно гръцкият зам.-министър на икономиката, отговарящ за инфраструктурата, транспорта и комуникационните мрежи, Христос Спирдзис посочи пред телевизия Мега, че "становището на правителството е да спре приватизациите, отнасящи се до инфраструктурите, като регионалните летища".

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?