Над 500 огнеборци, войници и доброволци, три самолета и четири хеликоптера участват днес в усилията за овладяване на пожари северно от Атина, предаде ДПА.

"Ние се надяваме да овладеем пожарите близо до Атина", заяви областният управител на района на Атика Петрос Филипу пред гръцката телевизия.

Ветрове, които заплашват да разпалят и разпространят стотици малки пожари, както и труднодостъпният горски терен в района на Каламос, Капандрити и Варнавас затрудняват усилията за справяне с огнената стихия.

Вижте снимки >>>

Положението там се оценява като драматично, след като жителите на трите населени места и децата от летен лагер бяха евакуирани вчера. Досега са изгорели десетки хиляди декари гори и множество къщи. За щастие няма човешки жертви.

Хора в Атина съобщават, че до града достига пепел от бушуващите пожари на 30 километра от столицата.

Повишена заплаха от пожари има и в Централна и Южна Гърция. Най-малко 54 пожара в райони с гори и храсти са избухнали през последните 24 часа, съобщиха от гръцката Служба за гражданска защита.

Междувременно са овладени пожарите в Западен Пелопонес и на остров Закинтос, които избухнаха преди няколко дни.

За днес гръцката Гражданска защита предупреждава за много висок риск от пожари в целия район на областта Атика, към която се числи и столицата Атина. Като най-рискови се сочат южната част на остров Евбея, Егейските острови и остров Крит.

В страната вчера властите са регистрирали 91 пожара, като огнените фронтове все повече се множат. Борбата с тях по въздух се осъществята от шест самолета Канадер.

Управляващите в Атина смятат, че пожарите са по организиран план, но от пожарната се разграничават от тези твърдения с мотива, че текат разследвания.

Медиите обвързват тези умишлени палежи с намерения на определени среди да компрометират правителството и да предизвикат социално напрежение в страната.