Няколко селища са евакуирани, а в един район е обявено и извънредно положение, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. "Гори всичко", обявил кметът на Варнавас и призовал за помощ, тъй като пожарът е извън контрол и продължава с разрушителна сила.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е призовал за пълна мобилизация на целия държавен апарат. От управляващите съзират план за умишлени палежи, предприети в момент, когато всички гърци са в готовност за честване на светлия християнски празник Голяма Богородица.

Медиите информират, че ситуацията е изключително тежка и че най-драматично е било през нощта в района на Каламос, откъдето е тръгнал огънят. Селищата Панорама, Агия Варвара, Кипсели, Властос, Ангона и други са евакуирани.

Жители се опасяват, че основният фронт на стихията се насочва към крайбрежието и крие риск да тръгне и към селището Граматико. Много хора са се събрали в църква, за да се предпазят от огъня, чието овладяване е затруднено от смяната на посоката на вятъра, а също и от това, че къщи и горски масиви се намират в непосредствена близост.

От сутринта в гасенето на пожара са се включили два самолета Канадер и пет хеликоптера, 120 огнеборци с 50 пожарни коли, множество цистерни, десетки войници и доброволци. Засега няма данни за точния брой на щетите.

Междувременно цяла нощ пожарникари и жители на Кефалония се борят с три пожара, които бушуват в различни райони на острова. Четвърти ден пък активни огнища на пожари има и на другия гръцки остров Закинтос в разгара на туристическия сезон.

Властите подозират, че серията пожари на Закинтос са умишлен палеж, тъй като късно в събота и през нощта срещу неделя са избухнали пет нови пожара, а сутринта в неделя - още три, предаде Асошиейтед прес. Противопожарната служба съобщи, че 10 от 12 пожара са извън контрол, а силният вятър затруднява гасенето им.