Констатацията бе направена от гръцкото посолство и цитирана от БТА.

От посолството припомнят, че Гърция е финансирала купуването на медицинско оборудване на стойност 2 032 943,36 евро за три онкологични клиники в градовете Кърджали, Враца и Смолян.

В прессъобщението се отбелязва, че Гърция, в рамките на Гръцкия план за икономическо възстановяване на Балканите, е предоставила 11 013 181,40 евро за частни инвестиции в производството и в малки проекти.

Посолството припомна, че Гърция е подкрепила твърдо справедливото приемане на България в Европейския съюз, помогнали на община София, предоставяйки й 65 000 $ по програмата на UNDP "Красива София", дарила 27 000 $ на община Пловдив за разкрасяването на града и построяването на паметник.

Освен това в България учат 2 500 гръцки студенти в български университети, а с гръцка помощ била построена част от супермодерната магистрала "Тракия", се казва в прессъобщение на посолството.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов нарече гръцкия народ братски и добри съседи, но изрази възмущение от управлението на Сириза. Той призова депутатите в парламента да подкрепят помощта от ЕС за Гърция.

"Ще бъде непочтенно спрямо съседите, ако България не подкрепи плана.
Нашите съседи, ако имат доблест, да излязат и да се извинят за обидите, които изпратиха към нас в своите политически популистки оценки и вече ясно за всички, обричащи Гърция на тежка криза",
категоричен бе премиерът.