Това заяви днес министърът на икономиката, инфраструктурата, търговския флот и туризма Йоргос Статакис в интервю за в. "Ефимерида тон синдактон", цитиран от ТАСС и БТА.

Статакис каза, че споразумението предвижда по-леки корекции в бюджета в сравнение с предходните години и допълнителен финансов пакет от 35 милиарда евро за целите на икономическото развитие.

Министърът уточни, че споразумението включва в себе си нов дългосрочен кредит със срок на погасяване 30 години от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще замени краткосрочното кредитиране на гръцката икономика от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Благодарение на споразумението се извършва малко преструктуриране на дълга, тъй като за сметка на парите от ЕСМ фактически ще бъдат откупени кредитите, които Гърция е взела по-рано от ЕЦБ и МВФ", каза Статакис, като добави, че това ще разкрие перспективи за по-мащабно преструктуриране на дълга, за което МВФ отдавна настоява.

Гърция трябва да поеме ангажимент за реформи, а кредиторите да й предоставят облекчаване на дълга чрез удължаване на падежите или чрез пряко намаляване на задълженията, което ще позволи на Атина с времето да плаща сметките си, отбеляза наскоро представител на МВФ, пожелал анонимност.

Статакис подчерта, че споразумението, по което Атина в момента преговаря с ръководителите на мисиите на кредиторите, е "трудно, но икономически жизнеспособно", тъй като премахва риска от излизане на страната от еврозоната.