Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас каза, че неговото правителство ще уважи евентуално решение на гърците за придържане към икономиите, предписани от кредиторите, но няма да се занимава с осъществяване на подобни мерки, съобщиха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.
 
"Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, което ще ни остави неспособни да се съвземем . . . ние ще уважим това, но няма да бъдем тези, които ще го осъществят", каза Ципрас по държавната телевизия.
 
Така премиерът на Гърция отговори на спекулациите, че ще трябва да подаде оставка, ако на референдума на 5 юли гърците гласуват за приемане на споразумение "реформа срещу помощ", което той винаги е отхвърлял. 

Пред гръцкото радио и телевизия ERT Ципрас призова гърците да отхвърлят сделката.

"Колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция в евентуалните преговори след това", заяви Ципрас.

Хиляди хора се събраха на демонстрация в центъра на Атина в подкрепа на гласуване с "не" на референдума. 
"Не на шантажа на тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ), "Не на мерките за икономии", "Нашият живот не принадлежи на кредиторите" пишеше на плакатите, издигнати от демонстрантите.

Според европейски партньори на Атина това може да доведе до излизане на Гърция от еврозоната и до задълбочаване на финансовите й проблеми.

Но Ципрас отхвърли приказките за връщане към драхмата.
 
"Не мисля, че техният план е да изкарат Гърция от еврозоната, а да сложат край на надеждите, че може да има различни политики в Европа", заяви Ципрас.

Гърция трябва да плати до полунощ европейско време 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд и Ципрас каза, че е готов за преговори с европейските лидери.

Той заяви, че ако те предложат сделка тази нощ, Гърция ще направи дължимото плащане.

"Телефонът ми е включен по цял ден. Който и да се обади, винаги вдигам", каза Ципрас.

Той заяви, че банките ще отворят отново, когато бъде възстановена ликвидността от Европейската централна банка.

Кабинетът обяви въпроса на допитването

Гръцкото правителство публикува формулировката на въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя. Въпросът гласи:
 
"Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"
 
Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова в неделя гърците да гласуват с "да" на насрочения референдум.

Късно снощи германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако гръцкото правителство поиска подновяване на преговорите, "естествено ние няма да се противопоставим".

Възможно е да прибегнем до процедура по "спиране на часовника" до произвеждането на насрочения за неделя референдум в Гърция" преди да вземем окончателно решение, смята председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ципрас срещу Юнкер