Разговорите в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Рига продължиха повече от 2 часа и приключиха след полунощи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>
 
Лидерите не говориха пред репортери, след като излязоха.

Лявото правителство на премиера Ципрас вече четири месеца води преговори с ЕС и МВФ в опит за постигане на споразумение, което да отключи помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но разговорите зациклиха около пенсионната и трудова реформа, фискалните цели и повишаването на ДДС, отбелязва Ройтерс.
 
При пристигането си на срещата френският президент посочи, че в Рига няма да се водят преговори "по гръцкия въпрос". По думите на Оланд целта на дискусията е да се очертаят решения.

"Искаме да намерим решения с г-н Ципрас, които да ни позволят да внушим доверие и да освободим средствата, които са предвидени", каза той.

"Стараем се да улесним нещата и в същото време да предадем определен брой послания, полезни за Гърция и полезни за Европа", посочи още френският президент преди срещата.

"Оптимизъм без решение и споразумение“ е резултатът от срещата на премиера Алексис Ципрас с германския канцлер в Рига. Така анализират в Атина поредния опит на гръцкия премиер да се споразумее с кредиторите и да спаси Гърция от фалит, предаде БНР.

"От гръцка страна сме оптимисти, защото има голям напредък в преговорите с техническия екип от Брюксел. Остават все още отворени теми, но ние считаме, че сме представили възможни решения за тях и ще постигнем споразумение", заяви правителственият говорител Гаврил Сакеларидис.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?