Ресурсът е необходим, за да може южната съседка да изплати погасителна вноска към МВФ на 5 юни, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

В. "Вима" пише, че към държавния бюджет се извършва прехвърляне на средства от останалите 1193 сметки, които държавни ведомства и структури притежават в търговките банки и по които не е имало никакво движение на средства през последните пет години независимо от това, че в тях са останали суми, по-малки от сто евро.

Става дума за сметки в министерства, дирекции и други ведомства, които Сметната палата нареди да бъдат прехвърлени още в средата на март.

"Всички пари в централната банка", "метат до шушка" парите от сметките до сто евро в държавата", обявява в заглавие в. "Имерисия".

Таблоидът уточнява, че решението на финансовото министерство се отнася до над хиляда сметки, които държавни ведомства държат в Банка Пиреос, Националната банка, Алфа банк и Юробанк.

Закриват се "спящи" сметки на централната администрация, по които не е имало никакво движение до 31 декември 2009 г. независимо от това какви средства са останали в тях до 15 март тази година.

В. "Та неа" цитира председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който предупреждава, че фалитът трябва да се избегне и че споразумението между Гърция и нейните кредитори трябва да бъде постигнато най-късно до края на първата седмица на юни.

Ще има ли споразумение?

Противоречиви обаче са информациите според електронното издание нюз.ин за напредъка на преговорите. Атина твърди, че е близо до споразумение, за Брюксел обаче то все още е далеч.

За утре е насрочена телеконферентна връзка на Европейската работна група за Гърция. Преговорите се намират в най-критичната си фаза, а в кабинета цари сдържан оптимизъм, че споразумение може да има още този уикенд, коментират наблюдателите.

В. "Етнос" съобщава за предупреждение, отправено от високопоставен американски представител, който казал, че евентуален провал по постигането на споразумение между Гърция и кредиторите ще нанесе удар не само върху гърците, но и ще има непредвидими последици за европейската и световна икономика. Гърция и кредиторите трябва да всяка цена да се договорят, казал същият представител.

Вестникът извежда и оценки на Блумбърг и германската банка Беренберг за това какви биха били последиците от неплащането на кредитните задължения на Гърция към МВФ.

Силно задлъжнялата Гърция трябва да плати 1,6 млрд. евро на фонда следващия месец, сума, която вътрешният министър в края на миналата седмица призна, че страната е безсилна да изплати, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите.

Гърция дължи на МВФ около 20 млрд. евро в следващите девет години. Тревогата, че Гърция може да не се издължи през юни, е продиктувана от факта, че страната няма достъп до облигационните пазари и разчита на спасителни заеми от еврозоната и МВФ, за да рефинансира дълга си, смята Блумбърг.

Ситуацията с ликвидността на Гърция е толкова напрегната, че във всеки момент е възможно кредитно събитие, алармират анализатори.