Това стана ясно от изявление на цялото професионално ръководство на МВР, предадоха БТА и Дарик.

Преди дни вътрешният министър Веселин Вучков каза "с висока степен на сигурност" пред bTV, че Петко Сертов е напуснал страната ни в посока Гърция.
По-късно директорът на Гранична полиция Захарин Пенов заяви, че няма достатъчно данни, че издирваният е в Гърция.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни днес, че мъж, отговарящ на описанието на бившия председател на ДАНС, е бил засечен от камери на ГКПП Кулата около 18.30 ч. на 5 декември.
Той е пристигнал на пункта с автомобил, отговарящ на описанието на колата, с която Сертов се знае, че се придвижва.

На два пъти пазарува от безмитните магазини, след което се качва в колата, пали цигара, и се вижда, че е сам от отблясъка на запалката, след което потегля, пише БГНЕС.

След това е тръгнал към Гърция.

Лазаров уточни, че заснетият мъж не се е опитвал да скрие лицето си от камерите на контролния пункт.

Главният секретар на МВР заяви, че единствено лошата резолюция от камерите ги кара да са по-предпазливи в заключението си дали този мъж е бил Петко Сертов.

Към 18.00 часа автомобилът на Петко Сертов е бил заснет от камери на входа на Петрич, обясниха от МВР.
В София бившият председател на ДАНС последно е бил засечен в 15.20 часа, когато е бил заснет да пътува в посока Южния парк. Малко преди това той е изтеглил пари, които е обменил.

Установено е със сигурност, че е разполагал с 4080 евро в кеш. Той не е взел никакви банкови карти в себе си и не е установено движение по сметките му.

Разследващите са проверили всички камери на държавни и частни институции и на бензиностанциите по трасето, по което се смята, че е минал Сертов.

Лазаров добави, че до момента са разпитани 27 души от близкия кръг на Сертов, сред които приятели, роднини и бизнес партньори, които свидетелстват, че той не е имал конфликти или противоречия, заради които да е станал обект на престъпление.

"Пътуването му в Гърция би могло да бъде свързано както с лични, така и с бизнес интереси", добави Лазаров.

Към момента не е образувано досъдебно производство по повод на изчезването на Сертов, защото няма данни за извършено престъпление.
Въпреки това работата по случая няма да спре, обещаха от МВР.

Главният секретар на МВР заяви, че полицейските органи на Гърция са уведомени за издирването на Сертов и изрази надежда те да разполагат с по-добра техника от българската.

Сертов бе обявен за издирване в рамките на Шенгенската информационна система и Интерпол.

До момента семейството на Сертов не е декларирало отказ издирването да бъде прекратено.
В неделя съпругата му Емилия Сертова заяви, че международният му паспорт е вкъщи.