От "Нова Демокрация" предупредиха, че има опасност Гърция да фалира още до Великден, предаде БНР.

Финансовите министри от Еврогрупата дадоха пет дни на гръцкото правителство да представи реални и приложими реформи, а не само политически обещания.

Атина трескаво подготвя нов списък с приемливи за кредиторите решения, за да получи средства и да изплати вноските по заема.

Премиерът Ципрас разговаря и с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард за компромисно споразумение по плащанията през април.

От СИРИЗА заявиха, че не са изложени на риск заплати и пенсии, а говорителят на правителството каза, че досегашната политика на кредиторите към Атина е погрешна.

В момента гръцкото правителство работи по подробен списък от необходими реформи, който да бъде представен на неговите партньори от еврозоната до края на седмицата в опит Гърция да получи достъп до оставащите средства в размер на около 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за 240 млрд. евро и да избегне опасността да изпадне в неплатежоспособност по външния си дълг.

Гърция ще остане без пари до 20-и април, ако до тогава не получи свежа финансова инжекция от своите международни кредитори, съобщи Ройтерс.

Страната има налични средства за по-малко от месец, за да покрие предстоящи дългови плащания, заяви за Агенцията гръцки източник, запознат с въпроса.

Въпреки че ще бъде трудно, страната може да издържи без допълнителна финансова помощ до около 20 април, използвайки краткосрочни заеми от публични субекти, посочи неназованият гръцки официален представител.

Междувременно стана ясно, че Гърция няма правно основание да иска връщането на 1,2 млрд. евро (1,31 млрд. щ. д.) от спасителния фонд на еврозоната.