Издирват се още поне шестима души в района около Атина. Водолази търсят изчезнали хора и в морето.

Над 500 къщи и магазини са напълно унищожени при бурите в Гърция. Бедствието отне живота на 15 души.

В страната е обявен ден на национален траур.

Ураганът “Евридика“ се придвижва към Северна Гърция и островите. Вали дъжд в цялата страна, духа силен вятър. Метеоролозите предупреждават за възможност от наводнения в следващите часове в различни части на страната.

Според информации на медиите за пореден ден пътищата в района на Мандра, градче от западните покрайнини на Атина, пострадало от потопа, отново са под вода поради нестихващия дъжд, който неспирно вали от началото на седмицата.

В западната част на областта Атика има силно присъствие на огнеборци с пожарни коли и други техника, които продължават да изпомпват вода от наводнените къщи и да вадят автомобили, пострадали от бедствието.

Прокуратурата разследва причините, утежнили обстановката в пострадалите райони. Според специалисти, много от сградите са строени без да се спазват изискванията. Започна проверка и на фирмите, строили пътищата западно от Атина.

Наводнения и в гръцка Македония


Вълната от лошо време, придружена с проливни дъждове и силни ветрове, е обхванала през последните часове и централната част на гръцка Македония, съобщава Нюз.ин.

Пожарната е получила над 230 сигнала за изпомпване на вода в района на Александрия, област Иматия, Катерини, Яница и Килкис в централната и западна част на страната.

Призори пожарникари са извадили живи двама души, останали блокирани в автомобила си край селището Литохоро. Лошото време е преидзвикало проблеми по пътищата заради събралите се на тях води.

Затворен е старият път между Солун и Едеса в района на областта Пела. Затворени са също и много провинциални пътни артерии в района на Килкис и Пиерия, Егейска Македония, като движението се осъществява през обиколни пътища.

В Солун са паднали дървета през нощта заради силния вятър. За щастие няма пострадали, а само материални щети са нанесени на няколко паркирани автомобила.

Проблеми на много места има също и по пътната мрежа в областта Епир, Западна Гърция. Машини на Гражданска защита от района работят, за да прочистят пътищата. Властите приканват водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание.

Борисов и Радев изразиха съболезнования за трагедията


В телеграма до министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования от името на правителството и лично от свое име по повод трагедията.

"С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ и довело до човешки жертви и тежки материални щети. Изразяваме най-дълбоко съчувствие към близките на загиналите и към всички пострадали от наводненията. Уверявам Ви, че може да разчитате на готовността на българското правителство за оказване на неотложна помощ в случай на необходимост", посочва в телеграмата си Борисов.

Държавният глава Румен Радев също изпрати съболезнователно писмо до президента на Гърция Прокопис Павлопулос.
"Моля, премете нашите съболезнования за жертвите и ранените, както и към всички онези, загубили близки и приятели и станали свидетели на унищожени домове и собственост. И най-искрените думи на съчувствие не могат да компенсират загубата на човешки живот", се казва в писмото на президента Румен Радев до неговия гръцки колега президента Прокопис Павлопулос.