Гърция няма да направи плащането от 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд, чийто падеж е днес, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис.

Той обаче остава обнадежден за постигането на споразумение в последния момент с кредиторите на страната.

Има "инициативи" за продължаване на преговорите между Атина и ЕС по предложението, направено в последната минута, съобщи гръцки правителствен източник.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е направил ново предложение към Атина късно снощи, но до момента няма официален отговор от управляващите от СИРИЗА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля последното предложение на Европейската комисия.  

Офертата "в последния момент" на Брюксел включва облекчения по дълга през октомври и промени в помощите за най-бедните гърци, но най-вече подкрепа за програмата "пари срещу реформи" на референдума в неделя.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас проучва последното предложение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи гръцкия в. "Катимерини".

"Кабинетът на премиера информира Брюксел, че извършва оценка на вчерашното ново предложение на ръководителя на Европейската комисия, включващо облекчаване на дълговата тежест и промяна в размера на пенсионните плащания", пише вестникът, без да посочва източник.

Някои гръцки медии твърдят, че Ципрас е отхвърлил предложенията на Юнкер.

На 26 юни Гърция напусна преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международната помощ.

На 27 юни на извънредно заседание Еврогрупата констатира, че преговорите са прекратени, програмата за помощ на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за плащанията към Международния валутен фонд в размер на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат направени до 30 юни.

За 5 юли е насрочен референдум в Гърция, на който народът трябва да реши дали да приеме условията на международните кредитори.

Меркел: Няма да скъсаме с Гърция

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че изобщо не й е известно да има за друго предложение към Гърция, за да бъде деблокирано споразумение за финансова помощ за страната в  последната минута, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По думите й, последното предложение на комисията, за което тя знае, е от петък.

Меркел, цитирана от АП и ДПА, изтъкна, че вратите са отворени за преговори с Гърция, но че няма индикации за пробив в последната минута. Тя обаче изтъкна, че "линиите за комуникация с Гърция няма да бъдат прекъснати", дори и спасителната програма да приключи.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ципрас срещу Юнкер за европейското бъдеще на Гърция

АНКЕТА:
Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?