Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство. Лагард отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Лагард бе запитана от агенцията кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. "(...) за предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя.

Запитана може ли да се има доверие на гърците, Лагард каза: "Ние не избираме кой да представлява една страна", и допълни: "Ние приемаме всички правителства като легитимен партньор в преговорите".

Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата, отбелязва Ройтерс.

"Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира Кристин Лагард.

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя.

Тази седмица Гърция стана първата в света развита икономика, която просрочи задължение към МВФ.

Гръцкото правителство настояваше за облекчаване на дълга в месеците на преговори с кредиторите от ЕС и МВФ по споразумение "пари срещу реформи" преди внезапно да свика референдум по предложенията на заемодателите, припомня Ройтерс.
 
Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците да отхвърлят на референдума предложеното от кредиторите споразумение, което предвижда още по-строги мерки за икономии.

Мудис намали рейтинга на Гърция

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) понижи рейтинга на Гърция на "Саа3" от "Саа2". Рейтинговата агенция обяви, че очаква Гърция да просрочи задълженията си и по държания от частни инвеститори дълг, ако не бъде продължена подкрепата от официалните кредитори.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?