Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард определи като "възможност" евентуално излизане на Гърция от еврозоната (евентуален "Грексит").

Това става известно от разпространени днес откъси от нейно интервю за утрешния брой на германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Излизането на Гърция (от еврозоната) е възможност", казва Лагард. Едно такова излизане не би било "разходка за здраве", но не би означавало и "край на еврото", коментира директорката на МВФ пред германския всекидневник.

Запитан за риска от заразяване в случай на излизане на Гърция от еврозоната, правителственият говорител Гавриил Сакеларидис каза, че един "Грексит" няма да се ограничи само до икономиката, цитира го Ройтерс.

"Ние всички разбираме, че подобно развитие би имало по-широки последствия, няма да се ограничи само до икономиката, а ще се отрази също на същината на самия Европейски съюз, с политически и геополитически последици", каза Сакеларидис.

Опит за споразумение - опция "Замбия"

Гърция и нейните кредитори останаха на различни мнения за това дали двете страни са близо до пробив в преговорите, като Международният валутен фонд (МВФ) потвърди вчера възможността Атина да обедини плащания към Фонда, дължими следващия месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Страните имат право на натрупване, когато имат серия от плащания през даден месец..., да направят едно единствено плащане в края на месеца", заяви във Вашингтон говорителят на МВФ Уилям Мъри.

Той допълни, че Атина не е отправяла искане за комбиниране на плащанията и че последната държава, която е правила това, е била Замбия преди 30 години.

Гърция предупреди, че може да не успее да направи плащането по дълга си към МВФ на 5 юни, ако не постигне споразумение с кредиторите за отблокиране на последния транш от спасителната финансова помощ в размер на 7.2 млрд. евро.
През юни Атина има четири вноски към МВФ на обща стойност 1,5 млрд. евро. 

Гърция дължи на МВФ около 20 млрд. евро в следващите девет години. Тревогата, че Гърция може да не се издължи през юни, е продиктувана от факта, че страната няма достъп до облигационните пазари и разчита на спасителни заеми от еврозоната и МВФ, за да рефинансира дълга си, смята Блумбърг. 

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис изрази оптимизъм за постигане на споразумение до неделя.

Говорителят на МВФ Уилям Мъри отказа да коментира кога може да бъде постигнато такова, като настоя, че "има още работа за вършене".
 
Говорителката на Европейската комисия Аника Брайдхарт каза, че преговорите ще продължат през следващите дни и че е необходим още напредък.

"Все още не сме там. Има отворени въпроси, които трябва да бъдат решени", посочи говорителката на ЕК.

Според говорителя на гръцкото правителство изявленията на другата страна, които хвърлят сянка върху гръцкия оптимизъм, имат за цел да упражнят натиск върху Гърция, допълва Ройтерс.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?