Международният валутен фонд (МВФ) е предупредил, че ще оттегли финансовата си помощ за Гърция, ако европейците не отпишат голяма част от дълга на страната, съобщават гръцките вестници, като се позовават на британския "Файненшъл таймс", предаде БТА.

Предполага се, че предупреждението е било отправено от директора на фонда за Европа Пол Томсен на състоялата се миналия месец в Рига среща на финансовите министри от еврозоната.

Половината от транша в размер на 7,2 млрд. евро, които са предмет на интензивни преговори между Атина и нейните кредитори, трябва да дойдат от МВФ, отбелязва вестникът и допълва, че Гърция иска да осигури тези милиарди, за да избегне фалит.

Страните кредиторки от еврозоната, които държат най-голямата част от гръцкия дълг, са категорично против негово отписване, но подкрепата от МВФ е от решаващо значение за финансирането на Гърция, се казва в публикацията.

Гърция може би няма да е в състояние да плати вноските си по траншовете към МВФ.

Драматичното предупреждение
е било отправено от гръцкия премиер Алексис Ципрас в телефонен разговор с управляващия директор на фонда Кристин Лагард, твърди атинският в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Той вероятно е казал на Лагард, че ако европейските институции не помогнат до сряда, гръцкото правителство може би няма да е в състояние да се издължи и да плати лихвите и траншовете към МВФ, които страната трябва да погаси.

Двамата са обсъждали същността на проблема, който в този момент е липсата на ликвидност, както и евентуална невъзможност Гърция да изпълни задълженията си, посочва вестникът.

През април Гърция плати 450 млн. евро на МВФ. Тогава правителството накара местните власти да прехвърлят резервите си в търговските банки в Централната банка на Гърция, посочвайки като причина "изключително неотложни и непредвидени нужди".

На 12 май пък Гърция трябва да плати 750 млн. евро на МВФ, а през юни - още 1,5 млрд. евро.

Гръцките вестниците пишат и за очаквана критична среща във Франкфурт на гръцкия вицепремиер Янис Драгасакис и на втория външен министър Евклидис, който в момента е координатор на гръцкия екип на преговорите с кредиторите, с президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Според изданията двамата отиват във Франкфурт, за да убедят Марио Драги, че правителството в Атина има воля за постигане на споразумение с кредиторите и да поискат от него осигуряване на ликвидност за гръцките банки от извънредния механизъм за парична помощ ЕЛА и вдигане на тавана от 15 млрд. евро, който в момента е валиден за гръцките банки на облигационните пазари.
 
В същото време гръцкият финансов министър Янис Варуфакис днес ще има среща в Париж с френския си колега Мишел Сапен. След това Варуфакис ще посети Брюксел за среща с комисаря по икономическите и валутни въпроси на ЕС Пиер Московиси.

Лоша прогноза

Икономическата ситуация в Гърция се е влошила силно от началото на годината, като повечето от показателите са в червената зона (растеж, дефицити, дълг и инфлация), според новите икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани днес и цитирани от АФП и БТА.

Икономическият растеж на Гърция се очаква да бъде едва 0,5 процента от брутния вътрешен продукт през тази година, което представлява явно понижение в сравнение с прогнозите от февруари на Европейската комисия, които залагаха на растеж от 2,5 процента.