Това заявява гръцкият министър за миграцията Янис Музалас в интервю за германското сп. "Шпигел", цитирано от агенция АНА-МПА и БТА.

Страната ни вече носи тежък товар. Гърция прие 60 хиляди бежанци и ще е грешка да се натоварим с още мигранти по силата на Дъблинския регламент, посочва Музалас.

Гръцкият министър за миграцията определя като успех споразумението между ЕС и Турция, тъй като бежанските потоци са били ограничени, при това дори без заграждения и че след неговото подписване в Гърция на ден влизали само по 60 бежанци.

Гръцките острови са застрашени от "инфарктна" ситуация


Пролетен бум на бежански и миграционни потоци е регистриран в североизточната част на Егейско море, където само за последните четири дни на островите Лесбос, Хиос и Самос новопристигналите наброяват 566 души, съобщи пред няколко дни в. "Етнос".

Това е първата от най-големите вълни към Гърция след подписването на споразумението между ЕС и Турция през март миналата година.

Евентуален по-силен поток с такава интензивност крие заплаха островите да изпаднат в "инфарктна" ситуация, тъй като до лятото е възможно броят на блокираните бежанци и мигранти там да се удвои, смятат местните власти, които са обезпокоени и заради предстоящия туристически сезон.

За седмицата преди 20 март на остров Хиос са влезли 341 бежанци и мигранти, на остров Лесбос - 195, и на остров Самос - 30. Властите са заловили и един турски каналджия, докарал на остров Панагя 26 души, пише още вестникът.