Категорично "не" на германското предложение за назначаване на бюджетен комисар от еврозоната, който да налага вето върху бюджетните решения на гръцкото правителство, обявиха гръцките политици. Атина не е във възторг от направеното предложение и е категорична, че гръцките власти сами трябва да контролират собствения си бюджет, предаде БНР.

По-късно гръцкият премиер Лукас Пападемос се похвали с "тоталната съгласуваност" на трите правителствени партии относно трудните преговори, които Гърция води с Европейския съюз и МВФ за прилагане на втория спасителен план за страната. Тази подкрепа, потвърдена в навечерието на европейската среща на върха в понеделник, "ни позволява да преговаряме при по-добри условия". Това подчерта Пападемос в кратко изявление по телевизията след съвещание с водачите на партиите, подкрепящи неговото правителство: бившия премиер социалист Георгиос Папандреу (Пасок), изместен през ноември от съперника си консерватор Андонис Самарас, лидер на Нова демокрация, и ръководителя на крайната десница (Лаос) Георгиос Карацаферис, съобщи БГНЕС.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за германския в. "Ханделсблат" постави като "принудително условие" за отпускането на каквато и да е по-нататъшна финансова помощ на Гърция, наличието на споразумение между трите партии, подкрепящи коалиционното правителство, по програмата за реформи в страната. Пред агенция Блумбърг шведският финансов министър Андерс Борг също призова Гърция да се забърза и да приложи исканите от нея болезнени икономически реформи.

Пред Ройтерс премиерът Лукас Пападимос заяви, че очаква преговорите с тройката (Европейския съюз, Европейската централна Банка и Международния валутен фонд) да приключат с успех в средата на следващата седмица. Той смята, че дотогава ще бъдат договорени реформите, които Гърция трябва да предприеме, в замяна на пакет от финансова помощ в размер на 130 милиарда евро, от които страната се нуждае, за да не изпадне в неплатежоспособност. Вчера обаче стана ясно, че финансовите експерти на "тройката" гръцки кредитори смятат, че вторият пакет финансова помощ за Гърция трябва да бъде с по-голяма сума от планираното предварително.