Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос. По думите му тази договореност отваря пътя за отпускане на следващия транш от спасителните заеми.

Споразумението предвижда реформи на пазара на труда и в сферата на енергетиката, както и намаляване на пенсии и увеличаване на данъци. То е важно събитие в преговорите на Атина с кредиторите, които започнаха през октомври и се очакваше да приключат в края на миналата година, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Има бял дим", заяви Цакалотос пред журналисти.

"Преговорите за техническо споразумение приключиха по всички въпроси...сега се открива пътя за разговори за облекчаване на дълга", каза гръцкият финансов министър.

Какво "орязва" правителството

Гърция да намали прага на необлагаемия минимум и да ореже допълнително пенсиите. Това са исканията на кредиторите на страната, изложени в проектите за споразумение.

Отбелязва се, че на разговорите, които двете страни водят сега в гръцката столица за постигане на споразумение в замяна на продължаване на финансовата помощ за Гърция, необлагаемият минимум ще бъде намален с 3000 евро на 5 700 евро от 8 636 евро, писа неотдавна гръцкият в. "Та неа.
Този праг на необлагаемия минимум ще бъде приложен за доходи през 2020 г.

Данъкът върху доходите първоначално ще бъде фиксиран на 22 на сто и ще е прогресивен, като с него ще бъдат облагани и доходи от порядъка на 400-500 евро, които досега бяха защитени от необлагаемия минимум, а впоследствие можело да се очаква ставката на този данък да падне с два пункта от 2020 г.

Орязани с 30 на сто ще са и парите за пенсии.
Съкращенията на пенсиите са редовен детайл в мерките за икономии през последните години в Гърция, на няколко пъти размерът им беше намаляван в зависимост от различните категории.

Но това може да стане само ако бъдат изпълнени договорените мерки за икономии и при условие, че е постигната целта за първичен бюджетен излишък от 3,5 н асто от БВП през 2018 г., чийто размер се оспорва от МВФ, пише още в. "Та неа".

Какво следва

Правителството в Атина планира новите договорени мерки за икономии да влязат в парламента на 12-13 май, писа преди няколко дни в. "Катимерини".

Управляващата коалиция се надява гласуването да стане преди срещата на Еврогрупата на 22 май. На нея Атина очаква финансовите министри от еврозоната да ратифицират споразумението на техническо ниво между Гърция и нейните кредитори и да се даде зелена светлина за отпускането на следващия транш от заемите за страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, който е на стойност 86 млрд. евро.

Преговорите между Атина и кредиторите са фокусирани върху детайли от новите мерки за икономии, които са на обща стойност 3,6 млрд. евро и ще се прилагат през 2019-2020 г., тоест след 2018 г., когато изтича срокът на сегашната спасителна програма. Средствата от тях се очаква да дойдат от орязване на пенсиите и необлагаемия минимум.

За да прокара тези мерки, партията СИРИЗА, която разполага с крехко мнозинство от 153 от общо 300 депутати в парламента, ще трябва да се пребори с вътрешнопартийна опозиция. В началото на месеца 13 представители на вътрешната опозиция в СИРИЗА обявиха, че са против решението на партийното ръководство да бъдат подкрепени тези мерки.

Какво дължи Гърция

Гърция рискува да изпадне в неплатежоспособност, ако в скоро време не бъде постигнато окончателно споразумение относно прегледа на третата спасителна програма.

През следващите няколко месеца предстоят редица плащания по обслужване на гръцкия дълг, които обаче могат да бъдат осъществени само ако властите в Атина получат следващ транш от договорената финансова помощ в размер до 86 млрд. евро.

Гърция има плащания по дълга през април и май, но най-големият по размер падеж на този дълг е през юли, като на 7 юли трябва да бъдат платени 2 млрд. евро, на 17 и 18 юли общо 2.4 млрд. евро (включително 300 млн. евро към МВФ) и на 20 юли - 3.9 млрд. евро (включително 1,5 млрд. евро към ЕЦБ). Последният по-сериозен по размер падеж на гръцки дълг е на 4 август за 1 млрд. евро.