Правителствени източници, цитирани от нюз.ин, смятат, че днешните и утрешни преговори с институциите ще покажат дали е възможно споразумение между двете страни до 11 август. Това би позволило новият меморандум с икономическите мерки да бъде гласуван до 18 август, за да бъде предоставен на Гърция транш от 24-25 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм (фонд на еврозоната), предаде БТА.

В противен случай ще бъде взето решение на Гърция да бъде предоставен нов "мостов заем" от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС - фонд на ЕС) в размер на около 6 млрд. евро.

На масата за преговори днес фигурират две ключови теми - за рекапитализация на гръцките банки и за създаване на нов независим приватизационен фонд. Очаква се акцент да бъде поставен и върху въпроса за "лошите кредити", имащ пряка връзка с капиталовите нужди на банките.

По конкретната тема за "лошите кредити" гръцкият финансов министър е прибегнал до консултанските услуги на японската банка Номура.

Основният сценарий предвижда рекапитализацията на гръцките банки да бъде извършена от гръцкия фонд за финансова стабилизация. За целта те ще получат и финансиране от Европейския стабилизационен механизъм, както това се случи през 2012 г.

Другият ключов елемент от споразумението по третия спасителен пакет за Гърция от 86 млрд. долара е приватизационният фонд, в който Атина ще прехвърли част от активите си на стойност около 50 млрд. евро.

Фондът, който тепърва трябва да бъде одобрен от гръцкото правителство, вероятно утре, ще набира средства или чрез продажба на активи, или чрез експлоатирането им с печалба.

Въпросният фонд ще включва гръцки ценни активи и ще действа като гаранция за кредиторите от еврозоната за последователно изпълняване обещанията за реформи. Някои от реформите в приватизацията, които бяха в основата на по-ранния заем, предоставен на Гърция през 2010 г., все още не са изпълнени.

Фондът ще бъде управляван от гръцките власти, но ще бъде под надзора на европейските институции.

Пред телевизия Скай говорителката на правителството Олга Геровасили подчерта, че гръцкото правителство е готово да направи всичко необходимо, така че до 18 август в парламента да бъде внесен текстът на новото споразумение.

Олга Геровасили изтъква обаче, че опитът е показал, че колкото по-близо двете страни са до споразумение, толкова повече расте натискът.

В Европа все още има силни финансови инитереси, които в партньорство с местни кръгове искат Гърция да излезе от еврозоната и Европейския съюз, каза тя.

Има хора вътре и вън от страната, които не искат споразумение, говоря за мощни кръгове, които искат страната извън ЕС по финансови причини, уточни гръцката говорителка, като спомена за "лобисти, застъпващи се за връщане на страната към драхмата", представляващи "чужди интереси, подкрепяни от местни кръгове".

Запитана за вероятността за избори в Гърция при положение, че правителственото мнозинство падне под 120 депутати при гласуването на предстоящото споразумение с кредиторите, говорителката каза, че "избори са възможни и че такива ще има, когато е необходимо".

Лафазанис: Всички да гласуваме "Не"

Водачът на фракцията Лява платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис призова всички депутати от управляващата партия да не гласуват новия меморандум, който правителството смята да подпише с международните кредитори на страната.

Пред изданието "Риъл" Лафазанис изтъква, че всички депутати от СИРИЗА трябва да водят битка до последния миг, за да не бъде подписано споразумение с кредиторите. Той заявява, че няма да гласува новия меморандум, който по думите му ще продължи да унищожава страната и да носи беди на народа.

Ръководителят на Лявата платформа не изключва вероятността да не даде вот на доверие на правителството, ако то гласува новия меморандум.