Това се посочва в писмо, изпратено от Ципрас късно снощи, информира британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА и "Фокус".

Писмото от две страници е изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка и доразвива по-подробно вчерашното изненадващо искане на Гърция за удължаване на спасителната програма, която изтече снощи, и за нов, трети, спасителен пакет за 29,1 млрд. евро.

Ципрас иска схемата за увеличаване на пенсионната възраст, която до 2020 година трябва да достигне 67 години, да започне през октомври, а не веднага.

Освен това той предлага изплащането на специалната „вноска солидарност“ за най-бедните пенсионери да бъде прекратено с по-бавни темпове от това, което изискват кредиторите.
Така допълнителното пенсионно осигуряване за социална солидарност в страната (EKAS) ще бъде прекратено до края на 2019 г. Това обаче няма да влезе в сила веднага за най-тежко засегнатите 20% от пенсионерите.

В документа премиерът на Гърция казва, че Атина е съгласна на всички реформи във връзка с ДДС без една – иска да бъде запазена специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони.
За тази отстъпка държи партньорът на СИРИЗА във властта - партията "Независими гърци".

Говорител на гръцкото правителство е потвърдил за новото предложение на Атина.

В 18.30 ч. б. вр. финансовите министри от еврозоната ще проведат телефонна конференция, за да обсъдят предложението на Ципрас.

Берлин: Нищо не може да се промени

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред Бундестага, че преди Гърция да проведе обявения за 5 юли референдум не може да се провеждат преговори за допълнителна финансова помощ.

Въпреки това канцлерът добави, че „вратата за преговори с Гърция винаги е била отворена и остава отворена“.

"Бъдещето на Европа не е заложено", подчерта Меркел.

Референдумът е акт на суверенитет на гръцкия народ, заяви канцлерът, но допълни, че останалите 18 държави от еврозоната си запазват правото да предприемат адекватни мерки.

Ние можем да очакваме спокойно този референдум, защото Европа е силна, допълни Меркел.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле днес призова Гърция "да изясни позицията си“ преди провеждането на нови преговори за финансирането на страната.

"Това не внесе допълнителна яснота", каза Шойбле, имайки предвид писмото на Ципрас, и добави, че "няма основа" за сериозни преговори с Атина в момента.

Германският министър, цитиран от Асошиейтед прес, отхвърли предположенията, че ново спасително споразумение е възможно преди референдума в неделя.

Според германския министър не е ясно дали ще може да бъде изготвена нова спасителна програма до 20 юли, когато Атина трябва да изплати 3,5 милиарда евро по облигации към Европейската централна банка, допълва Ройтерс.