"Москва е последната надежда за Ципрас", коментира "Шпигел", като изтъква, че гръцкото правителство било сигурно, че "споразумение за газопровода с Русия е пред вратата" и че заедно с него щяла да дойде и една "ликвидна инжекция за милиарди".

Парите Русия ще даде авансово от бъдещите транзитни такси.

Резервираният тон от страна на Кремъл не може да разсее очакванията, отбелязва списанието, цитирано от БТА.

В публикацията се цитират изявления на високопоставен представител на партията СИРИЗА, който казал, че "нищо не се е променило" и че "Гърция и Русия тази седмица ще подпишат договорите за "Турски поток".

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви преди два дни, че би се радвал, ако предполагаема енергийна сделка с Москва донесе на Гърция нови доходи, но такава сделка според него няма да реши финансовите проблеми на Атина.

По думите на Шойбле, по-скоро тези средства ще бъдат недостатъчни, за да запълнят дупката в гръцките финанси.

Днес гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис ще има среща с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Очаква се по време на визитата на Милер да бъде подписано споразумение между Гърция и Русия за т. нар. "Турски поток".

Проектът трябва да съответства на нормите на ЕС, заяви говорителят на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Готови сме да дадем техническа оценка на този проект, но само тогава, когато видим детайлите. По отношение на този проект, както и по отношение на „Южен поток“ можем да кажем, че всички газотранспортни проекти на територията на ЕС трябва изцяло да съответстват на нормите на ЕС“, каза Анна-Кайса Итконен.

Утре Панайотис Лафазанис ще бъде в София за участие в тристранна министерска среща между Гърция, България и Румъния във връзка с реализацията на проекта за т. нар. вертикален газов коридор, по който с природен газ да бъдат захранвани страните от региона, съобщи гръцкият сайт нюз.ин, цитиран от БТА.

В рамките на тази среща ще бъде обсъждана и интерконекторната газова връзка между Гърция и България с капацитет до пет милиарда кубични метра газ годишно, чието изграждане се очаква да започне през 2016 г.