Гърция е остро противопоставена ден преди референдума, а гражданите са силно разтревожени от несигурното бъдеще на икономиката на страната, като проучванията показват, че мненията „за“ или „против“ Атина да приеме исканията на кредиторите са почти изравнени, предава AFP, цитирана от БТА.

По данни от последното проучване на общественото мнение, с „да“ са готови да гласуват 44,1 % от гърците, а с „не“ – 43,9 %.

Резултатът от общонародното допитване ще бъде с разлика от 1,4 на сто, като гласувалите с "да" ще изпреварват отговорилите с "не". Това показва последно проучване на социологическата агенция ALCO, изготвено за гръцкия в. "Етнос", цитиран от "Фокус".

Анализаторите отбелязват, че много от гражданите са разколебани след затварянето на гръцките банки и ограничаването на паричните суми за теглене, за което допринасят и слуховете за изчерпване на основни стоки в магазините и предстоящи лишения.

По думите на Никос Архонидис от Гръцката търговска асоциация (PEA), “някои супермаркети са много загрижени, защото не могат да прогнозират как ще се развие ситуацията“. Запасите от месо, сирена, плодове и зеленчуци „са в риск да намалеят в предстоящите седмици“, свидетелства представителят на гръцките търговци.

Два гръцки митинга в петък изразиха разделението на страната. Пред 25 хиляди поддръжници в Атина Алексис Ципрас настоя гражданите в страната да кажат „не“ на европейския ултиматум и да „обърнат гръб на тези, които биха ги тероризирали“ и добави, че „никой не може да игнорира“ тяхната „страст и оптимизъм“.

По същото време в столицата се състоя и контра-протестен митинг от 22 хиляди души, които издигнаха проевропейски лозунги и изразиха опасения от излизане от еврозоната и връщане към гръцката драхма. Според обобщението на един от протестиращите, страховете на тази част от гръцкото общество са, че „извън еврото има само бедност“.

Алексис Ципрас настоява кредиторите да опростят 30 % от гръцкия дълг от 323 милиарда евро и да разсрочат плащането на останалата част за 20 години. Финансовият министър Янис Варуфакис от името на правителството обеща, че банките ще отворят отново във вторник. Но част от хората по гръцките улици, особено пенсионерите без дебитни карти, които получиха правото еднократно да изтеглят по 120 евро, са отчаяни, посочва статията на френската медия.