Ципрас наруши традициите и положи гражданска клетва, а не религиозна, обещавайки „винаги да служи на интересите на гръцкия народ“, предаде АФП.

Церемонията се състоя в президентския дворец в Атина в присъствието на държавния глава Каролос Папуляс.

40-годишният Ципрас става най-младият министър-председател на Гърция през последните 150 години.

Днес или най-късно утре той ще представи състава на новото правителство и целият кабинет също ще положи клетва. Коалиционен партньор на радикалната левица стана дясноцентристката партия ”Независими гърци” (АНЕЛ).
 
По-рано днес лидерът й Панос Каменос каза след среща с Ципрас, че АНЕЛ подкрепя СИРИЗА, на която не достигнаха едва два мандата за пълно мнозинство, и Гърция ще има нов кабинет.

Окончателни резултати

Вътрешното министерство на страната обяви окончателните резултати от изборите след преброяване на 100% от бюлетините. СИРИЗА  печели 36,34% от гласовете, което й дава право на 149 депутати в 300-местния парламент, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

На второ място е "Нова демокрация" на досегашния премиер Андонис Самарас, която е подкрепена от 27,81% от избирателите и изпраща 76 свои представители в парламента.

Резултатът на националистическата партия "Златна зора" - 6,28%, им отрежда 17 депутати в парламента, и я прави третата политическа сила в Гърция.

Следва партията "Потами" с 6,05% и 17 депутати.

Комунистическата KKE е на пето място с 5,47%, или 15 депутати. Точно след "Независимите гърци" - на седмо и последно място се нареждат социалистите от ПАСОК с 4,68% и 13 парламентаристи.

Дясната "Независими гърци", която влиза в управлението, е шеста политическа сила, с 4,75% от гласовете и 13 депутати. Така, заедно с тези на СИРИЗА, те ще управляват с общо 162 гласа в парламента.

Кой е Алексис Ципрас >>

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?