Акционерите в съвместната проектна компания "Ай Си Джи Би" - "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Посейдон" (съакционери с по 50% от акциите) подписаха окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България.

Строителството на интерконектора  ще започне през октомври 2016 г. и се очаква да завърши в средата на 2018 г., когато да започне търговската му експлоатация.

„Ай Си Джи Би” АД е регистрирано в България през 2011 г. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

На церемонията в МС присъства министър-председателят Бойко Борисов, министри, представители на ЕК.

"Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане факт. Благодарение на нашите партньори в Европа и в Европейската комисия, в Съединените щати и в приятелска Гърция и разбира се нашата много праволинейна и балансирана позиция, включително и към Русия", каза Борисов, цитиран от БНР.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че с подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция - България се дава реален старт на този стратегически важен проект в енергетиката не само за България и Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа.

По думите на министъра проектът ще даде възможност за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ.

Вие знаете, че има сключен договор с Азербайджан, с нашите партньори от СОКАР за доставката на 1 млрд. куб. метра именно за тази интерконекторна връзка", каза Петкова.

Министърът отбеляза, че проектът е основна част от Южния газов коридор. Според пътната карта, представена в ЕК.

Министър Петкова посочи, че реализацията на този и останалите проекти за газови връзки с Румъния, Сърбия, Турция ще бъдат основата за реализацията на концепцията ни за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България.

Проектът е според принципите на Европейския енергиен съюз и ще доведе до сигурност на доставките и развитие на енергийния пазар, посочи още министърът.

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис посочи, че днес е много важен ден за Гърция, за България и цяла Европа и отбеляза стратегическото значение на проекта.

Поздравления от ЕК и САЩ

Европейската комисия и САЩ поздравиха България и Гърция за подписването на споразумението. От името на специалният представител на САЩ за енергийните въпроси Амос Хохстейн поздравленията поднесе г-жа Мартина Стронг, шарже д'афер в посолството в София. Тя каза, че Вашингтон ще продължи да подкрепя двете страни в търсенето на повече енергийна сигурност.

Интерконекторът е важен компонент за постигане на енергийната сигурност. Не можем да пренебрегнем факта, че той ще донесе истинската диверсификация на енергийните източници. САЩ ще продължат да бъдат ваш партньор“, се казва в изявлението на Хохстейн, което Стронг прочете, предаде БГНЕС.

Представителят на ЕК заяви, че в центъра на работата на комисията е енергийната сигурност, особено на страните от Южна и Централна Европа. Като важни приоритети той посочи по-голямата енергийна свързаност на региона, изграждането на газови хранилища и хъбове в Южна Европа и Средиземноморието.

България и ЕК се договориха за съвместна работна група, която да разработи концепция, бизнес- и финансов план за Газов хъб “Балкан“. Работната група бе обявена от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия

Южният газов коридор

Проектът е оценяван за 45 млрд. долара, включва Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (ТАП).

3500-километровият Южен газов коридор трябва да доставя природен газ от Азербайджан, преминавайки през турска територия, до Гърция, а след това към Албания и Италия.

2000-километровият ТАНАП представлява важна част от коридора. По него ще се пренася природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“ .

"Двата интерконектора (с Гърция и Турция), заедно с българската национална газопреносна система, ще осигурят достъп до Южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа", подчерта преди време Теменужка Петкова. 

Еврокомисарят Марош Шефчович вече обяви Южния газов коридор за приоритет на ЕК.

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?