100 млн. лева ще изгубят българските туроператори, ако превозвачите блокират българско-гръцката граница по време на предстоящите празници, съобщи Байко Байков от Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенции, цитиран от БНР.

Вече има анулирани резервации от чужди групи заради анонса за затваряне на границата.

Туроператорите призоваха транспортните фирми да се откажат от блокадата, в противен случай - държавата да се намеси, за да защити гражданите, които искат да пътуват за Великден и Гергьовден.

Въпреки, че туроператорите подкрепят справедливото недоволство на българските превозвачи, те определиха отговора им сега да затворят границите, като беззаконие.

Освен предполагаемите загуби за туроператорите, не могат да се изчислят щетите за хората, които сами организират пътуванията си.

От страна на български туроператори няма анулирани групи, няма откази от страна на туристи, единствено има намаление на записванията по тези, все още останали места, които са обявени за празниците. Има анулирани групи на гръцки туроператори към България, заяви Байко Байков.

За възможността българско-гръцката граница да бъде блокирана за Великденските празници министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза днес, че напълно разбира позицията на българските превозвачи, но апелира да не се предприемат такива стъпки, тъй като биха се отразили много негативно на туризма.

През миналата година за светлия християнски празник в България са пристигнали 50 хиляди гърци, толкова българи са празнували в съседната страна.
През тази година също има много предплатени пакети и загубите биха били много сериозни, каза Ангелкова.

Как да се пътува до Гърция, ако има блокада

„Все още нямаме никакви официални запитвания дали могат да затворят съответен път, но едва ли ще ни питат”, каза инж. Лазар Лазаров от Агенция Пътна инфраструктура пред bTV по повод планираната блокада.

От АПИ са готови да реагират на евентуалното затваряне на граничните пунктове, като са подготвени алтернативни маршрути през ГКПП-тата.

Вариантите за пътуване към Гърция са:

ГКПП „Златарево” през Македония и до Гърция
ГКПП „Илинден”
ГКПП „Златоград”
ГКПП „Ивайловград”
ГКПП „Кап. Петко Войвода”

Възможно е преминаване и през Маказа, но проходът е затворен за тежкотоварни автомобили.

Преминаването през ГКПП „Капитан Андреево” също е възможно и от там, през Турция, да се навлезе в Гърция.