От отдела за борба с икономическата престъпност проверяват собствениците, които има неизплатени данъчни задължения, предаде БНР.

Данъчни експерти и полицаи проверяват денонощно заведенията и търговските обекти в туристическите райони, съставят актове и отнемат лицензи при нарушения и укриване на приходи.

Във фокуса на проверките са високооборотните места. Вече има оплаквания от собственици на търговски обекти, че финансовите инспектори са им взели оборота за деня, за да покрият с парите част от задълженията на фирмата по неизплатени данъци.
Глоби от няколко хиляди евро се налагат за неиздаване на касови бележки. Проверяват се договорите на наетите временно работници.

От днес влезе в сила нова разширена наредба за таван на цените на храните и водата, продавани на плажа на туристите, както и на летища, фериботи, стадиони и археологически обекти, предаде БНР.

През юни бе съобщено, че единичното кафе еспресо от 1,70 става 1,35 евро, фрапето ще е 1,20 вместо 1,60 евро, а бутилираната вода от половин литър пада от 50 на 35 евроцента.
Тостът с шунка и кашкавал това лято ще струва 1,35 вместо 1,80 евро.

На собствениците се налагат глоби от 3 до 5 хиляди евро дори и цената на сандвичите, кафето или водата да е по-висока с един цент.