Шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум е информирал гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос, че срещата ще се проведе на 9 май в Брюксел, посочва в официално съобщение гръцкото правителство, предаде БНР.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по-рано, че министрите би трябвало да определят дата до дни, за да избегнат подновяване на несигурността за способността на страната да се финансира. Планираше се това да стане вчера, но беше преценено, че няма достатъчно напредък в преговорите между Гърция и кредиторите й за нужните реформи, преди да бъдат отпуснати нови заеми.

Атина се нуждае спешно от средства, за да погаси заемите си. Страстната седмица е изключително изпитание за правителството на Алексис Ципрас. Мерките, които кредиторите налагат, трудно и дори е невъзможно да бъдат приети в парламента поради слабото мнозинство на управляващата коалиция.

Надеждата за поредното спасяване на Гърция е новата среща на 9-и май. Премиерът Ципрас разчита на политическо решение, за да не се повтори отново кризата от миналата година.

Депутати от опозицията поискаха днес спешно изслушване на финансовия министър в парламента. Причината е, че се прехвърлят средства от ведомства в централната банка, което доказва, че в Гърция няма ликвидност.

Депутати от управляващата СИРИЗА заявиха, че няма да подкрепят повече мерки, което би довело до оставка на правителството.

Социологически проучвания показват, че гърците свалят доверието си от СИРИЗА, като водеща партия вече е консервативната "Нова Демокрация".