Гуверньорът на австрийската централна банка Евалд Новотни смята, че Атина утре няма да може да погаси задълженията си към Международния валутен фонд, предаде гръцкият сайт нюз.ин, цитиран от БТА.

Изглежда, че това не може да стане на настоящия етап, посочва Евалд Новотни. Той пояснява, че ако Гърция не осъществи плащането, страната няма незабавно да бъде обявена в състояние на фалит, се казва още в информацията на сайта нюз.ин.

На първо време Гърция ще бъде обявена за длъжник, просрочил плащанията си към фонда и ще бъде извадена от неговото финансиране, а впоследствие е възможно от нея да бъде изискано да извърши плащания по заеми в размер на 130,9 млрд. евро, отпуснати на страната от Европейския фонд за финансова стабилност, отбелязва изданието.

Лихвите по облигациите в Южна Европа скочиха

Лихвите по държавните облигации на страните от Южна Европа скочиха днес като реакция на притеснените инвеститори от все по-засилените очаквания Гърция да напусне еврозоната, след като Атина затвори банките си и въведе контрол върху капитала, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лихвите по 10-годишните облигации на Италия, Испания и Португалия рязко се повишиха. Португалските, италианските и испанските лихви по 10-годишните облигации са се повишили с около 20 базисни пункта до съответно 3 процента, 2,35 процента и 2,31 процента.

Според анализатори пазарната реакция може да стане по-силна с напредването на седмицата.

По данни на електронната платформа Трейдуеб (Tradeweb) лихвите по гръцките двугодишни облигации са нараснали с 1200 базисни пункта до около 33 процента, а на 10-годишните облигации с 300 базисни пункта до 14,15 процента.

Германските лихви по 10-годишните облигации - които са основа за сравняване в еврозоната - са спаднали с около 14 базисни пункта до 0,78 процента.

Европейската централна банка трябва в сряда (1 юли) да направи оценка на спешното си финансиране за гръцките банки, а страната се готви за референдум по сделката "пари срещу реформи" с международните кредитори в неделя (5 юли).

Бизнесът иска споразумение

Председателят на Съюза на търговските палати и на Атинската търговско-промишлена палата Константинос Михалос е изпратил писмо до премиера Алексис Ципрас, в което настоятелно го призовава за проява на отговорност и разум в този критичен момент за страната и за постигане на споразумение с кредиторите до сряда, съобщават гръцките медии.

С всеки изминал ден, ситуацията в Гърция става все по-лоша, за няколко месеца гръцката икономика премина през болезнен растеж и изпадна отново в рецесия, страната се нуждае спешно от завръщане към стабилност и оздравяване, се казва в писмото.

В него се посочва още, че самоубийството на страната не бива да бъде отговорът на Атина на непримиримостта на европейските партньори.

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на "тройката"?