Днес гърците гласуват на референдум дали да приемат или да отхвърлят предложенията на гръцките кредитори. Изходът от референдума не означава излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС, но заради гръцката криза медии и анализатори започнаха да правят прогнози и сценарии за евентуален Грекзит.

Италианският вестник "Кориере дела сера", позовавайки се на подробен анализ на "Уолстрийт джърнъл", показва в цифри и проценти каква ще е Европа без Гърция, предаде БТА.

Ако Гърция излезе от ЕС, то съюзът ще изгуби 3,2 процента от населението си и 84 процента от православните си християни. Грекзитът ще коства на ЕС 1,8 процента от неговия БВП, но пък БВП на глава от населението в ЕС ще се увеличи с 1,5 процента, а общият дълг в ЕС ще спадне с 3,4 процента.

Гърция е на 7-мо място сред страните от еврозоната по разходи в областта на отбраната. Ако Атина напусне ЕС, то разходите за отбрана в ЕС на глава от населението ще се увеличат с 0,4 процента.

Заради грекзита производството на зехтин в Европа ще намалее с 24,5 процента. В случай на излизане на Гърция от ЕС, то сватбите в съюза ще намалеят с 4,1 процента, а разводите с 2 процента.

Грекзитът ще лиши ЕС от 31,3 процента от европейските крайбрежия. Това се дължи основно на факта, че ЕС ще изгуби 2000 гръцки острова в Егейско море.

Като цяло излизането на Гърция от ЕС ще доведе до намаляване на територията на съюза с 4,6 процента.

Когато Гърция излезе от ЕС, общата надморска височина на съюза ще намалее с 157 метра, предвид факта че гръцкият връх Олимп е висок 2917 метра. Но пък заради грекзитът ЕС ще пуши по-малко, тъй като общият брой на европейските пушачи ще намалее с 4,8 пункта.