Членката на еврозоната Словения очаква Гърция да представи ново предложение, обяви правителството в изявление, публикувано на сайта му днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявлението се посочва, че словенският премиер Миро Церар ще присъства на утрешната среща на Еврогрупата в Брюксел, "където той очаква ново предложение от гръцкото правителство, което ще бъде приемливо за Гърция и ЕС и ще е базирано на убедителен план за структурни реформи в Гърция".

"Словенското правителство няма да се съгласи на някакви експерименти от гръцкото правителство, които не целят искрено и конструктивно постигането на споразумение за финансова помощ за Гърция", се добавя в текста.

Словенското финансово издание "Финанс" излезе на първа страница с ново име за Гърция - "Бивша европейска република Гърция" - FEROG - Former european republic of Greece, предаде БГНЕС.

В анализ за случващото се в южната ни съседка, който е озаглавен "Сбогом Гърция", чрез новото наименование редакцията на изданието очевидно прави връзка с гръцката блокада срещу Република Македония. Новото наименование е изписано на фона на гръцкия флаг.

Финансовият министър на Словакия Петер Кажимир предупреди, че гръцкото „не“ на референдума отваря вратата на Гърция за напускането на еврозоната, цитира думите му британският "Телеграф", предаде "Фокус".

Кошмарът на архитектите на еврото – че някоя държава може да напусне клуба, изглежда като реалистичен сценарий, след като Гърция гласува с „не“ днес“", написа в социалната мрежа „Туитър“ финансовият министър на Словакия.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията.

"Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Уважаваме демократичния избор на гърците на вчерашния референдум, но това решение разширява пропастта между Гърция и останалите държави в еврозоната. В еврозоната има 19, а не само една демокрация, заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по валутните въпроси Валдис Домбровскис, който е бивш премиер на Латвия.

Според британския в. "Гардиън" истинският проблем за гръцкия премиер Алексис Ципрас може да не е толкова Германия, колкото другите страни в Евросъюза, които не крият нежеланието си да смекчат условията в предложението на кредиторите.

Сред онези, които ще се противопоставят на нови отстъпки, не са само държави като Ирландия, която успешно преодоля болезнени спасителни мерки, а "нови" европейци, като Словакия и балтийските страни, направили огромни жертви, особено Латвия, за да изпълнят условията за присъединяване към еврозоната.

АНКЕТА: Ще доведе ли ''не''-то на референдума до ''Грекзит''?