След края на референдума в Гърция, на който 61% от гърците казаха "не" на предложенията на кредиторите за реформи, гръцките лидери уверяват, че страната няма да въвежда паралелна на еврото парична единица, която да помогне за рекапитализиране на банките и за отварянето им, преди Гърция да потъне в хаос, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Сценариите от дните преди референдума вещаеха едно и също нещо в случай на "не", а именно грексит, банки в дефолт и Атина, изключена от каквато и да е спасителна програма. Дали това ще е така?

Според Карло Секи, преподавател по политическа икономия в италианския университет Бокони, никой не може да отговори засега на този въпрос. Дни наред лидерите на СИРИЗА уверяваха, че "не"-то на референдума не означава отхвърляне на еврото, припомня експертът.

Истината е, че премиерът Алексис Ципрас може и да е спечелил победа в Гърция, но тя може да се окаже пирова, защото европейските лидери така и не преглътнаха неговото решение да стане внезапно от масата на преговорите, посочва изданието.

Ципрас може и да е засилил позициите си у дома, но е с напълно отслабени позиции в Европа, посочва пред "Кориере дела сера" италианският икономически експерт Андреа Монтанино, който доскоро беше на висш пост в МВФ.

Гърция има нужда от 60 милиарда евро в идните три-четири години. Но Европа трудно ще й гласува доверие след случилото се вчера, посочва експертът.

МВФ, на който Гърция не плати последната дължима сума, ще откаже най-вероятно да помага на Гърция, а Европа ще поиска доста по-големи гаранции от Гърция този път, предупреждава специалистът.

Онова, което е сигурно, е, че Гърция трябва да се справи с внушителна криза с парите в брой. Ролята на Европейската централна банка тук ще бъде фундаментална в идните дни, казва Монтанино.

ЕЦБ ще трябва да предпази и всички останали страни, които могат да бъдат засегнати от гръцката криза. Вероятно тя ще вземе решения, които ще дадат време за действие на политиците. Но всички инструменти, които ЕЦБ ще вкара в действие, няма никога да са достатъчни, за да направят гръцката банкова система устойчива и стабилна, смята специалистът.

Гърция говори за постигане на споразумение в близко време, но върху какво ще се основават преговорите, пита изданието. В последното писмо, изпратено от Ципрас до европейските кредитори на Гърция, той отстъпваше по повечето от поставените от тях условия, но не и по всичките. Но Ангела Меркел отложи тогава преговорите за след референдума. А пред партийни колеги тя сподели, че политиката на Ципрас е като да се движиш с отворени очи към бетонна стена, пише вестникът.

Като цяло гръцкото "не" нанася голям удар на големия европейски проект и на общата европейска валута, обобщава изданието. Истинският мач между Гърция и Европа започва сега, отбелязва в друг анализ "Кориере дела сера".

В Гърция победи "не"-то, защото фронтът на отхвърлянето на исканията на кредиторите имаше едно видимо и добре познато лице - Ципрас и неговия непредвидим министър Янис Варуфакис (който днес подаде оставка - б.р.). На референдума  поражение понесе линията на твърдост и неотстъпчивост, защитавана от Германия.

За поражението на "да"-то на референдума допринесе и това, че Жан-Клод Юнкер допусна грешка, като даде съвет на гордия гръцки народ как да гласува, препоръчвайки му да даде положителен вот, коментира вестникът.

След гръцкия референдум Европа не може да бъде вече същата, отбелязва в. "Стампа". Гръцкият случай налага ЕС да вземе неудобни политическо-икономически решения, които избягваше да взима през последните 20 години. Гръцкият случай дава и надеждата, че ЕС отново ще започне да се интересува от хората, вместо от цифрите и действително ще се замисли за своето бъдеще.

Гърция днес е образно казано болно дърво в гората на света. Но то не е единственото болно дърво, пише още в. "Стампа". Боледува дървото Япония, където съотношението между държавния дълг и БВП е почти двойно в сравнение с Италия, боледува дървото Китай, където новите китайски власти се оказаха изправени пред проблема на 10 градове призраци с 60 милиона необитаеми жилища - резултат от бума в сектора на недвижимите имоти, боледува и дървото Украйна, на която МВФ отпусна 17,5 милиарда долара, които може и никога да не получи обратно, пише изданието.

Европа в деня след гръцкия референдум трябва да си зададе драматични въпроси за институционалните правила и за бъдещето на европейската интеграция, посочва и в. "Република".

Гърция обаче превръща Европа в неразгадаем хибрид, в който се противопоставят два фронта - фронтът на Европа на банките и един наднационален фронт срещу тази Европа на банките, в който попадат испанската радикална левица Подемос, френската крайна десница Национален фронт, италианското Движение 5 звезди, италианската евроскептична и антиимигрантска Северна лига и естествено СИРИЗА, чието правителство е подкрепяно в Атина от неонацистката Златна зора, посочва вестникът.