Предстои договарянето на Атина с международните кредитори, което премиерът смята, че ще бъде успешно, а положителната развръзка ще дойде на срещата на Еврогрупата на 22 май, коментира в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.

"Посланията, които достигат до мен, са толкова позитивни, че ще ме накарат да си сложа вратовръзка", каза Ципрас, който преди се бе заканил, че само в случай на уреждане на дълговия проблем ще си върже вратовръзка.

Ципрас каза, че с кредиторите са договорени мерки за средносрочно облекчаване на дълга.

Изданието отделя място и на изразената от Ципрас надежда, че очакваната от него окончателна договореност с кредиторите ще проправи пътя за излизане на Гърция на пазарите и за навлизане на инвестиции в страната.

На срещата на 22 май Атина очаква ратификация на споразумението на техническо ниво между Гърция и нейните кредитори и зелена светлина за отпускането на следващия транш от заемите за страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ на стойност 86 млрд. евро.

В. "Вима" цитира източници от Брюксел, че има шансове за такава договореност на срещата на Еврогрупата.

Високопоставен представител на еврозоната казал пред агенция Блумбърг, че за момента няма налице споразумение за гръцкия дълг, че шансовете за благополучен изход са 50 на 50 процента и че това може да се случи на предстоящата среща на финансовите министри от валутния съюз.

Същият източник потвърдил, че все още съществуват разногласия между кредиторите относно пакета от мерки за облекчаване на гръцкия дълг.

В. "Имерисия" пише, че Еврогрупата на 22 май ще обсъжда не само средносрочните финансови цели на Гърция, но и въпросите, свързани с устойчивостта на нейния държавен дълг.

Печатът отделя място и на оценки на германски издания, които не споделят изказваните от Атина очаквания за постигане на цялостно споразумение на Еврогрупата в понеделник.

В. "Франфкуртер алгемайне цайтунг" припомня, че продължаващият спор за облекчаване на гръцкия дълг между европейските кредитори и МВФ е пречка за финализиране на втория преглед на гръцката помощна програма, което е условия за отпускането на следващия транш от заемите на Гърция.

В друга публикация, озаглавена "Икономии без край в Гърция", в. "Тагесцайтунг" се спира на гласуването тази вечер в гръцкия парламент на законопроекта с новите рестрикции.

Гласуването ще се проведе под натиска на масови протести и стачки в страната.

Очаква се парламентът да гласува внесения от правителството законопроект с нови мерки за икономии в размер на 4,9 млрд. евро в замяна за транш от международните заеми, съобщават гръцките медии.

Какво орязва правителството и какво следва от това >>

За разлика от лятото на 2015 г. сега се смята за абсолютно сигурно, че цялата парламентарна група на партията СИРИЗА ще подкрепи премиера Ципрас, за да бъдат избегнати предсрочни избори.

От няколко дни насам Ципрас ухажва своите депутати, обещавайки в замяна на икономиите уреждане на гръцкия дълг, пише вестникът.