В. "Катимерини" цитира говорителя на германското финансово министерство Мартин Йегер, който помолен да коментира изявление на испанския министър на финансите, че се планира нов спасителен пакет за Гърция в размер на 30 до 50 млрд. евро, казал, че трети спасителен пакет за Гърция няма да бъде обсъждан на тази среща на Еврогрупата, предаде БТА.

Европейската комисия също е опровергала твърденията за трети пакет. Позовавайки се на Дойче веле, гръцкото електронно издание нюз.ин отбелязва, че въпреки тези опровержения източници от еврозоната смятат, че за Гърция е неизбежен трети спасителен пакет със средна или голяма продължителност в значителен размер и при определени условия, и че той ще бъде задействан след 30 юни, когато изтича срокът на съществуващата програма за страната.

На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер германският канцлер Ангела Меркел казала, че това, което стои на преден план за Гърция, е тя да приложи споразумението, постигнато с Еврогрупата за удължаване с четири месеца на текущия спасителен план, посочва в. "Вима". Жан-Клод Юнкер пък окачествил като "преждевременна" за момента каквото и да е дискусия за евентуален трети спасителен пакет за Гърция.

Успехът на реформаторския план на Гърция зависи от това как той ще бъде приложен, казала от своя страна управляващият директор на МВФ Кристин Лагард пред американска телевизионна мрежа.

В. "Прото тема" извежда казаното от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, че за правителството в Атина има алтернативно решение, ако Гърция не получи през март част от транша на обща стойност 7,2 млрд. евро. Той уверил, че правителството има програма за следващите четири месеца и че за нея има осигурено финансиране.

Варуфакис изразил надежда, че Гърция ще получи достъп до ликвидността на ЕЦБ, след като отбележат напредък преговорите с партньорите, и че на срещата на Еврогрупата в понеделник ще стартира процедура за постигане на ново споразумение с тях.