Проучване на консултантската компания Sentix сред 980 индивидуални и институционални инвеститори показва, че 37,1% от запитаните очакват Атина да напусне единната валута спрямо едва 22,5% на това мнение при аналогично проучване, проведено през януари.

Очакванията за подобен сценарий, известен като Grexit, нарастват стабилно от юли 2014 година насам, когато тази вероятност се оценяваше на едва 5,7%, но все още остават далеч под върха от 70,7%, който беше достигнат в разгара на дълговата криза в еврозоната през юли 2012 година.

Данните от проучването са въпреки постиганото преди дни споразумение за удължавана на спасителна финансова програма за Атина с четири месеца, сочи последно допитване сред водещи инвеститори, мнозинството от които са от Германия, съобщава БНР.

Според аналогично проучване на агенция Ройтерс, проведено в средата на февруари, около 25% от запитаните виждат шанс за излизане на Гърция от еврозоната през настоящата година.

Индексът EBI, определящ вероятността за разпад на еврозоната (Euro Break-up Index), на агенция Sentix достигна за последно настоящите нива през март 2013 година след тогавашните неясни резултати от последните парламентарни избори в Италия и когато беше в сила банковата криза в Кипър. Рекордният връх на индекса EBI от 73% беше достигнат през юли 2012 година, докато неговото дъно от 7,6% беше регистрирано през юли 2014 година.