Малката Ана Борисова е изчезнала в района на площад “Омония” в центъра на гръцката столица, съобщи БНТ. Детето е с кестенява коса и кафяви очи.

Всички гръцки медии се включиха в издирването на изчезналата от центъра на Атина 4-годишна Ани. Непрекъснато информацията се излъчва по телевизиите с молба, ако някой я е видял да се обади в полицията.

В информацията се поставя акцент, че животът на детето се намира в опасност и трябва да се открие много скоро. Вероятно има здравословен проблем.

Властите непрекъснато отправят молба да съдействат граждани, ако са били свидетели на случая. Полицията работи по няколко версии. Основната е отвличане.

Майката на 4-годишното момиченце е подала молба за издирване на детето, но пред полицията дава противоречиви показания. Основната й версия е, че е оставила детето на своя позната за няколко дни, през които била в България. После не могла да посочи точно името на тази позната, която пък изгубила детето от площад в Атина.

Полицията в гръцката столица не дава подробна информация за насоките на разследването, както и името на майката.

Има много съмнителни и нелогични неща в цялата история, което дава основание на полицията да предполага, че в изчезването на детето може да са участвали и криминални елементи, които се занимават с трафик на хора.

Със случая се ангажира и неправителствената организация „Детска усмивка”, които през януари 2014 г. получиха пълното попечителство над малката Мария, станала известна като "Русия ангел".

Момиченцето, чийто биологични родители са Сашка и Атанас Русеви от град Николаево, бе открито през октомври при семейство в ромски катун във Фарфала, Гърция.

Семейство Русеви има 10 деца, а срещу майката бе образувано досъдебно производство за това, че през 2009 г. е дала съгласие за продажбата на малката Мария в чужбина. Сашка Русева обаче твърди, че е оставила детето си да бъде отгледано от хората, при които работела в Гърция тогава.

Гръцкият съд счете, че най-доброто за Мария е да остане в „Детска усмивка", където ще се грижат по най-добрия начин за нея.

От организацията също се обърнаха за помощ към медиите и призоваха да се задействат всички организации в Гърция и чужбина, които се занимават с деца в опасност.