Стремежът е да договорят детайлите на третия пакет международна финансова помощ за тази страна на стойност 86 милиарда евро.

Ръководителите на мисията на кредиторите искат от гръцкото правителство много промени в данъчната политика, съобщава "Прото тема", цитиран от ТАСС и БТА.

Според медията тази тема е била засегната на продължаващата от сутринта среща на гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос и министъра на икономиката Георгиос Статакис с ръководителите на мисиите на ЕК, ЕЦБ, Европейския стабилизационен механизъм и МВФ.

Кредиторите предлагат да бъде въведена единна данъчна ставка от 6 процента за доходите над 50 хиляди евро. Това предложение ще увеличи данъчната тежест на хората със средни и високи доходи, но ще облекчи бремето за най-богатите гърци.

Специалният данък бе гласуван от гръцкия парламент, а ставката по него за доходи до 12 хиляди евро е нулева, до 20 хиляди евро е 0,7 на сто, до 30 хиляди - 1,4 на сто, до 50 хиляди - 2 на сто, до 100 хиляди - 4 на сто и над 500 хиляди евро - 8 на сто.

Кредиторите настояват също за премахване на данъчните облекчения за фермери и субсидиите за купуване на гориво от тях, увеличаване от 55 процента на 75 процента на авансово внасяния данък оборот за малките предприятия и различните специалисти, отварянето на така наречените затворени професии, за които е необходим специален лиценз, и премахване на спънките за лицензиране на предприятия, а също отмяна на данъци, които получават в своята каса местните власти и застрахователните фондове.

Отделна тема е провеждането на стрес-тестове за гръцките банки, страдащи от голям обем лоши кредити и действащите вече повече от месец мерки за контрол на движението на капитали.

Представители на кредиторите искат от правителството промяна на позициите по много от данъчните мерки, за които парламентът вече гласува, пише "Прото тема".

При това не винаги представителите на кредиторите имат единна позиция. Така например, европейските кредитори искат да има повече намаления на заплати и пенсии вместо нови данъци.

МВФ "вбива клин" в преговорите, настоявайки от правителството незабавно да приеме допълнителни мерки в качеството на предварителни условия за бъдещото участие на фонда в кредитната програма, а от европейските партньори искат стъпки по съкращаването на гръцкия дълг.