Мярката, насочена към България, Кипър и Ирландия, е дискриминационна и непропорционална спрямо останалите държави - членки на ЕС, смята министър Владислав Горанов, който е изпратил писмо до еврокомисаря по икономически, финансови въпроси и данъчно облагане Пиер Московиси.

Преди месец се появи информация за нов гръцки данък със ставка 26 на сто на всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими. Корпоративният данък у нас е 10% и е сред най-ниските в Европейския съюз.

Тогава гръцки медии писаха, че премиерът Бойко Борисов е казал, че България щяла да наложи реципрочни санкции. Той обаче отрече да е давал подобни изявления.

Според Горанов въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка. Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

Според документите, изпратени до Брюксел, въвеждането на подобен дискриминационен налог върху част от страните от Европейския съюз ще подкопае цялостното функциониране на вътрешния европейски пазар.

За миналата година стокообменът между България и Гърция е за над 2,8 млрд. евро, като спада с 5,5 на сто спрямо 2013-а г., посочват от финансовото министерство. Стокообменът е положителен за България със 144 млн. евро.

Според българската страна мярката, предприета от гръцките власти, създава опасен прецедент, който може да бъде повторен и от други страни спрямо държави - членки с по-благоприятни данъчни режими.

Решението на гръцките власти да облагат всяка трансакция към България би довело до фалит на много наши фирми, предупреди междувременно пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

Има 3-месечен срок, в който гръцката страна трябва да даде обяснения за решението, ако такива бъдат поискани от ЕК. След това България може да се сезира Европейския съд, той да наложи санкции и т.н, но това би отнело време. Ето защо, според Велев, правилният път са директни разговори между българското и гръцкото правителство.