Размерът на първия транш от новия спасителен заем на Гърция може да бъде в размер на 24 млрд. евро, предаде Ройтерс, като се позова на местен проправителствен вестник.

Парите трябва да бъдат преведени през този месец и да се използват за рекапитализиране на банките и разплащане с ЕЦБ. Атина преговаря с еврокомисията и МВФ за трета спасителна програма от 2010 г. насам. Този път тя ще е на стойност от около 86 млрд. евро.

Според в. "Авги", властите в Атина очакват преговорите да приключат до средата на август. Изданието пише, че 10 млрд. от първия транш ще отидат в банките, които дълго останаха затворени и с ограничения при тегленето заради паническото теглене на депозити през юни.

7.16 млрд. ще отидат за покриването на мостовия заем от ЕС, с който бяха покрити неотложните задължения на страната.

С 3.2 млрд. евро пък ще бъдат покрити плащания към ЕЦБ и др. За цялостно рекапитализиране на гръцките банки се смята, че ще бъдат нужни до 25 млрд. евро.

Третата спасителна програма идва след обещание на гръцките власти да предприемат мащабни и тежки реформи в пенсионния сектор, данъчното облагане, трудовото законодателство.

Подготвяното споразумението на Гърция с кредиторите за трета кредитна програма със срок на погасяване 30 г. ще доведе до частично преструктуриране на дълга.