Това предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския всекидневник "Фигаро", цитиран от БТА.

По повод намеренията на новото гръцко правителство да иска отписване на дълговете, Юнкер подчерта, че Европа не се кани да прави това, "макар някои уговорки да са възможни".

"Ние уважаваме резултатите от гласуването в Гърция, но и тя трябва да уважава останалите, общественото мнение и парламентаристите в останалата част на Европа", отбелязва той във връзка с победата на крайнолявата партия СИРИЗА.

Юнкер казва, че е разговарял с новия премиер Алексис Ципрас в понеделник, в деня след изборната му победа. Той ми каза, че не се възприема като заплаха, а като предизвикателство към Европа.
На което аз отговорих, че Европа не е заплаха за Гърция, а предизвикателство, разказва Юнкер.

Ципрас се зарича, че Гърция няма да приеме повече строги икономии. Той обаче смекчи тона за гръцкия дълг и обеща Гърция да изпълни задълженията си по дълга. Страните от еврозоната отвръщат, че няма да има повече кредити за Гърция, ако тя не спазва ангажиментите си.

Напомняйки, че "не е възможно напускане на еврозоната без излизане от ЕС", Юнкер призовава "Атина да бъде конструктивен играч" и в двете.

Ще остане ли Г-7 без европейска страна след 30 г.?

Жан-Клод Юнкер се спира и на общите перспективи пред Евросъюза, като посочва, че го очакват сериозни промени на фона на протичащите глобални икономически процеси.
 
"След 30 г. нито една от страните от ЕС няма да може да участва в Г-7 - клуба на водещите държави", отбелязва с известно безпокойство той в интервюто и припомня, че ако през 1900 г. в Европа е живеело 20 на сто от световното население, през 2010 г. нейният дял е спаднал до 4 на сто.

Затова, според него, спекулациите за вероятно излизане на Гърция от еврозоната и от ЕС са контрапродуктивни.

"Ние и без това сме най-малкият континент и не е време да разсъждаваме за разпад", подчертава шефът на Еврокомисията пред "Фигаро".

Юнкер призовава също Франция да ускори структурните реформи, особено на трудовия пазар. Той не изключва евросанкции срещу Париж, ако програмата за намаляване на френския бюджетен дефицит не бъде изпълнена.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?