Това пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА. Според вестника бъдещата коалиция е обединена единствено от желанието да се опълчат на финансовото статукво в Европа и да отхвърлят ограниченията на затегнатите колани.

На изборите в Неделя СИРИЗА спечели убедително изборите в Гърция и заедно с партията "Независими гърци" ще съставят коалиционно правителство.

Лидерът на коалицията Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА обещаха да заменят програмите за строга финансова дисциплина, наложени от международните кредитори, с политики, насочени към подпомагане на тази част от населението, която живее в бедност.

Финансовите министри от еврозоната отговориха предпазливо, признавайки новите политически реалности в Гърция и предложиха преговори, но отхвърлиха директно отписване на дълга, за каквото настоява Ципрас, допълни "Гардиън".

Не бързайте да празнувате: Гърция все още е обречена, предупреждава британското издание "Дейли телеграф". Има само три възможни изхода от конфронтацията, която Ципрас обещава с омразната "Тройка" (ЕС, МВФ и ЕЦБ).

Единият вариант е Ципрас да направи компромис, да смекчи исканията си за опрощаване на дълга и да склони да изпълни наложената от ЕС структурна реформа.

Вторият вариант е да отстоява позицията си, да постави Гърция пред невъзможност да изпълнява задълженията си и да тръгне по пътя на излизане от еврозоната.
Третият вариант е Берлин и Брюксел да признаят поражението си и да склонят на повсеместна програма за опрощаване на дългове в Европа и отказ от "жестоките" строги икономии от последните пет години. Едва ли има нужда да казваме, че третият сценарий е най-малко вероятен, пише в. "Дейли телеграф".

Европа не може да се съгласи да отпише дълга на Гърция - перспективата за дефолт ще уплаши пазарите и ще увеличи опасността от нова криза, категоричен е в. "Файненшъл таймс". За съжаление отписване на гръцкия дълг ще причини повече проблеми на Европа, отколкото ще реши.

Това би имало три основни негативни ефекта.

Първо, ще предизвика ответна политическа реакция в Северна Европа, което ще засили позициите на крайнодесните и националистически партии.
Второ, ще легитимира крайнолевите и антикапиталистически партии в Южна Европа и ще започне натиск за опрощаване на други дългове, както и за повече социални харчове, което ще доведе до срив в пазарното доверие.
Трето, сриване на доверието между членовете на ЕС, каквото ще последва след евентуална невъзможност Гърция да обслужва дълга си, ще направи много по-трудно запазването на целостта на ЕС, посочи "Файненшъл таймс".

СИРИЗА: Гърция не може да върне целия си дълг

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да бъде изплатен“, заяви пред Би Би Си Евклид Цакалотос, говорител по икономическите въпроси на СИРИЗА, цитиран от "Фокус".

Парията иска да проведе нови преговори по спасителния план на стойност 240 милиарда евро, който международните кредитори изготвиха за Гърция.

Европейските лидери пък предупредиха Атина, че трябва да изпълни задълженията си към кредиторите.

Не познавам икономист, който твърди, че Гърция ще изплати целия си дълг. Това не е възможно“, каза още Цакалотос.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?