Държавният дълг на Гърция възлиза на 350 милиарда евро, от които 210 млрд. евро са вземанията на частните банки и застрахователи.

"Частните кредитори доброволно опрощават 50 процента" от заемите си на Гърция, което представлява 100 милиарда евро, съобщи Саркози след продължила 10 часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.
От гръцките банки ще бъде поискано същото усилие, каквото се иска от другите, уточни той.
Германската канцлерка Ангела Меркел и аз бяхме в контакт с представителите на банките не за да преговаряме, а за да ги информираме за решенията, взети от 17-те страни от еврозоната. Те ги обмислиха и дадоха съгласието си, посочи Саркози.

Сегашната редукция надхвърля значително договореното на 21 юли "орязване" на дълга на Гърция към частни кредитори, което бе средно 21% (виж темата).

Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще отпусне на тези банки и застрахователи 30 млрд. евро гаранции по новите облигации, предаде БТА (Ройтерс съобщава за кредитни "подсладители" на тази стойност.).
Освен това планът за помощ за Гърция от 109 милиарда евро от ЕС и Международния валутен фонд, приет на 21 юли, е заменен с друг план на стойност 100 милиарда евро до 2014 година.

Саркози потвърди и по-ранни информации, че ефективният капацитет на Европейския фонд за финансова стабилност ще бъде увеличен до 1000 милиарда евро. В момента размерът му е 440 милиарда евро. Увеличението няма да стане чрез нови вноски от страните в еврозоната, а чрез привличане на финансиране, включително от Китай  и/или чрез схема за гарантиране на емисии облигации на затруднените страни от еврозоната.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой от своя страна приветства поетите от Италия ангажименти за прилагане на реформи за подобряване на икономическия й растеж.
Сред поетите от италианския премиер Силвио Берлускони ангажименти е да повиши пенсионната възраст на 67 години от 2026 г. Целта на реформите е да намалят огромния държавен дълг на Италия в размер 1900 милиарда евро (120 процента от нейния БВП), който тревожи пазарите.

Еврозоната бе на висотата на очакванията и направи каквото трябваше за еврото чрез постигането на споразумение на широк план за борба с дълговата криза, заяви Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и ДПА, на които се позова БТА.
Смятам, че направихме нужното за еврото. Това далеч не бе очевидно дори само преди няколко дни, каза тя, имайки предвид разногласията между страните от еврозоната.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че за Гърция е започнала нова ера. "Сега дългът на Гърция е напълно поносим", каза Папандреу.

Генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства постигнатия на срещата на върха в Брюксел значителен напредък и поздрави лидерите от еврозоната за изготвянето на програма, която "е отговор на кризата в региона".
"Още сега възнамерявам да препоръчам на управителния съвет на МВФ да отпусне следващия транш от заема за Гърция", каза тя. 

Президентът на най-голямата германска банка - Дойче банк (Deutsche Bank) - Йозеф Акерман обясни днес, че европейските банки са приели значително намаляване на гръцкия дълг, "за да бъде спасена Европа". "Всички засегнати страни признаха, че не само бъдещето на Гърция, но и на Европа е заложена на карта", заяви пред АФП Акерман, който председателства Международния финансов институт, представляващ банките, които са сключили с ръководителите от еврозоната споразумение, за да се намалят наполовина задълженията на Гърция по облигациите, които те притежават.

Страните от еврозоната искат до края на 2012 г. да приемат бюджетни "златни правила", за да заложат в законодателството завръщане към баланс на държавните бюджети.