След като стана ясно, че СИРИЗА печели вота в Гърция, лидерът на партията Алексис Ципрас заяви, че резултатът означава, че "тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото и новото правителство ще бъде готово за сътрудничество и преговори, които за пръв път ще бъдат на „равна нога, за постигане на изгодно за всички и жизнеспособно споразумение".

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел очаква бъдещото гръцко правителство да спази ангажиментите, поети от страната за икономическите реформи и бюджетните икономии.
Говорителят й Щефен Зайберт, заяви на брифинг, че за Германия е важно мерките на новото правителство да бъдат насочени към възстановяването на икономиката на Гърция, което означава поетите ангажименти да бъдат спазени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят увери, че Берлин ще предложи на бъдещото правителство да работи заедно с него.

Зайберт отново подчерта, че Германия иска Гърция да остане в еврозоната.

"От началото на кризата намеренията и целите на германското правителство са да се стабилизира еврозоната" заедно с всичките й страни членки", каза той.

Преди изборите в Гърция германският министър на финансите Волфганг Шойбле също заяви, че ангажиментите на Атина за икономически реформи остават, какъвто и да бъде изходът от вота.

Франция

Днес говорителката на финансовото министерство Мариане Коте за пореден път отхвърли възможността от отписване на огромния гръцки дълг, като изтъкна, че евентуално продължаване на спасителната програма на Гърция може да се обсъди на европейско равнище "ако Гърция отправи молба".
Сегашната програма беше продължена до края на февруари.

Френският президент Франсоа Оланд поздрави Ципрас за победата и изрази желание за съвместна работа за укрепване на растежа и стабилността в еврозоната.
 
"Президентът напомня за дружбата, обединяваща Франция и Гърция, и изразява готовност за продължаване на тясното сътрудничество между двете страни с цел осигуряване на растежа и стабилността в еврозоната в дух на напредък, солидарност и отговорност, което е в сърцевината на споделяните от нас европейски ценности", заявиха от Елисейския дворец.

Великобритания

Британският министър-председател Дейвид Камерън пък предупреди, че резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция ще доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа.

Това според него означава, че Великобритания трябва да се съсредоточи върху развитието на своята икономика.

"Изборите в Гърция ще увеличат икономическата несигурност в Европа. Затова Великобритания трябва да се придържа към нашия план, обезпечавайки сигурността у дома", каза Камерън.

"Скоро ще стане ясно, че обещанията, дадени на гръцкия народ от лидера на СИРИЗА, не са нищо друго, освен предизборни лъжи", се казва в съобщение на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, цитирано от гръцкия сайт Нюз.ин.

По думите му европейските данъкоплатци не са готови да платят за празните обещания на Ципрас и добави, че Европа е готова да прояви солидарност към Гърция, ако тя спази изцяло договорените ангажименти.

Еврогрупата

"Да си част от еврозоната означава, че трябва да спазваш всички вече приети споразумения. На тази основа сме готови да работим с тях", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум при пристигането си за срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел, цитиран от Франс прес. Днес тема на заседанието е Гърция.

Въпросът за гръцкия дълг, който достига 177 процента от бррутния вътрешен продукт на страната, не е най-спешен за уреждане, отбеляза председателят на Еврогрупата.

"Ние винаги сме казвали, че ще продължим да работим с (гърците), особено ако се наложи, що се отнася до жизнеспособността на дълга",
припомни Дейселблум.

СИРИЗА е помолила Еврогрупата да отложи обсъждането на гръцката тема до следващото си заседание, което ще е на 16 февруари, съобщи следобед ТАСС, позовавайки се на източник от централата на партията.
СИРИЗА е поискала от действащия министър на финансите Гикас Хардувелис, който представлява Гърция, да съобщи на участниците в срещата за резултата от вчерашните избори и да помоли обсъжданетода бъде отложено.

Молбата била отправена, тъй като новото правителство на СИРИЗА с участието на "Независими гърци" все още не е сформирано и не се знае кой ще бъде новият министър на финансите.

Какво предлага СИРИЗА

СИРИЗА има обширна програма за управление, обхващаща мерки от предоговаряне на държавния дълг до справяне с "хуманитарната криза" след шест години рецесия в икономиката на Гърция.

СИРИЗА предвижда повишаване на минималната заплата от 580 на 751 евро, увеличване на облагаемия минимум на 12 000 евро на година, възстановяване на 13-та пенсия за пенсионери, които получават по-малко от 700 евро, безплатно електричество и продоволствени купони за поне 300 000 домакинства, защита на основното жилище от конфискация при фалит, осигуряване на безплатен достъп до медицински грижи, премахване на акциза върху битовата нафта, увеличаване на броя на ползващите се от осигуровка за безработица.

Цялата програма е оценена на 12 милиарда евро, които СИРИЗА смята да намери като намали плащанията по дълга, укриването на данъци и контрабандата.

Според анализаторите от Eurobank "възможността за отклоняване от бюджетните цели е много ограничена и би изложила страната на извънредно тежко влошаване на финансите, както и на повишаване на нуждаата от заеми".

В същото време преструктурирането на колосалния гръцки дълг, увеличаването на бюджетния дефицит и отмяната на някои закони, наложени отвън като по-гъвкавите правила на пазара на труда, биха могли да станат причина за конфликт между Атина и кредиторите ѝ.
Пропастта, която разделя икономическата философия на едните и другите е огромна, смятат от инвестиционната банка Goldman Sachs.

Кой е Алексис Ципрас? >>>

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За Гърция, ангажиментите й и икономиите