Ръководителят на изследователската група „Пития” Николаос Кумардзис съобщи, че за намирането на находките са помогнали любителски разкопки, предаде Правда.Ру. По думите му любителите са копали в един от районите на острова, където и в миналото е имало изненадващи находки. 

Гръцките изследователи са убедени, че наистина става дума за гробницата на Александър Велики и за Ковчега на завета, известен като Кивота.

Наскоро гръцки археолози обявиха, че са намерени останки от кралската резиденция на Одисей.

Александър Македонски е управлявал от 336 пр.н.е. до смъртта си през 323 пр.н.е. Един от най-успешните пълководци в историята, той ръководи завладяването на градовете на Древна Гърция още при управлението на баща си - Филип II. За 12 години той завладява Персийската империя, Египет и множество по-малки държави в Близкия Изток. При смъртта му през 323 г. пр.н.е. Древна Македония се простира от Гърция до днешните Афганистан, Пакистан и Индия.

Ковчегът на завета или Кивотът е описан в Библията като свещен дървен сандък, съдържащ каменните скрижали с Десетте Божи заповеди. Според Библията изработването на кивота е заповядано от Бог на Мойсей в Синайската планина. При разрушаването на Соломоновия храм в Йерусалим (587 пр.н.е.), кивотът изчезва и от тогава съществуват множество хипотези и спекулации относно неговата съдба и местоположение.