Настояването на френския президент Франсоа Оланд за постигането на незабавно споразумение между Гърция и нейните европейски партньори не беше подкрепено от неговите европейски колеги. Дори напротив, германският канцлер Ангела Меркел беше категорична, че въпреки че вратата за дискусии с Гърция остава отворена, преговорите не са възможни преди референдума, пише "Монд", цитиран от БТА.
 
На фаталното тринадесето заседание за Гърция от февруари насам Еврогрупата посочи, че повече не иска да преговаря с Атина преди провеждането на референдума, поискан от Алексис Ципрас относно предложенията на кредиторите, припомня френският вестник.

За противоположните позиции през последните 24 часа на Франсоа Оланд и Ангела Меркел относно Гърция пише и "Фигаро". До края Оланд се опитваше да накара Ципрас да се откаже от референдума или поне да го разубеди да води кампания за "не" на предложенията на кредиторите от 25 юни.

Референдумът е акт на суверенитет на гръцкия народ, заяви обаче канцлерът Меркел. Ние можем да очакваме спокойно този референдум, защото Европа е силна, категорична е тя.

Оланд повтаряше, че не иска и отлагане на разговорите с Гърция, на което обаче Меркел категорично възрази, че преговори може да има само след референдума.

Тези диаметрално различни позиции говорят и за различията в отношението спрямо гръцката криза, коментира "Фигаро". 

За Меркел винаги е било от фундаментално значение спазването на общите европейски правила. Тя отказва да прави компромиси с Гърция и това за нея означава да запази авторитета на Европа.

Оланд пък е по-чувствителен по въпроса за строгите икономии, наложени на Гърция, тъй като се вслушва в гласове, надигащи се от три години в неговата левица за необходимост от преориентиране на Европа от тази политика на строги икономии, допълва изданието.

Пропукване и в Гърция

Въпросът за самото провеждане на референдума от няколко дни също е на дневен ред. Според близки до кредиторите на Гърция гръцкият финансов министър Янис Варуфакис предложил да оттегли референдума срещу ангажимент на кредиторите за предоговаряне на гръцкия дълг.

Ципрас обаче вчера в директно послание към гръцкия народ и най-вече към гръцките кредитори обяви, че референдум ще има.
 
Означат ли тези противоречиви информации, че свещеният съюз, установил се в редиците на гръцкото управляващо мнозинство след обявяването на референдума в края на миналата седмица, вече се пропуква?, пита "Монд".

АНКЕТА: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?