В отговор на въпрос в парламента, отправен от лидерката на опозиционната партия ПАСОК Фофи Генимата, Ципрас заяви: "/Янис/ Варуфакис може би е правил грешки, можете да го обвинявате за неговия стил, но не можете да го обвинявате, че е корумпиран" като някои министри от предишните гръцки правителства, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Ако искате да търсите наказателни отговорности", трябва да ги търсите в средите на предишните правителства, каза Ципрас.

Янис Варуфакис, който подаде оставка в началото на юли, след като се противопостави на решението на правителството на Ципрас да преговаря за нов заем за страната, придружен с продължаване на политиката на икономии, е обвиняван, че е изработил план Б, целящ излизане на Гърция от еврозоната.

Фофи Генимата призова Ципрас да обясни намеренията на бившия министър и неговия план Б, детайли от който наскоро бяха публикувани от гърцки медии.

"Правителството нямаше план за "Грексит", но аз бях поръчал извънреден план на министерството на финансите", за да се противостои на заплахите от някои европейски кръгове, които желаеха в края на юни, при прекъсването на преговорите между Атина и кредиторите, излизане на Гърция от еврозоната, посочи Ципрас.

Какво съдържал планът Б


Преди дни в. "Катимерини" писа, че Варуфакис е разработвал план Б, в случай че ЕЦБ затвори гръцките банки, и този план предвиждал създаването на паралелна платежна система. За целта той е искал да проникне в сайта на главния секретариат по държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

Ние планирахме тайно да създадем нов акаунт, свързан с индивидуалните данъчни номера, по този начин щеше да бъде създадена паралелна система, с помощта на която ние да можем да оперираме, когато банките са затворени, цитира изданието Варуфакис.

Бившият министър казал още, че е било необходимо да се действа в условия на секретност, тъй като базата данни във финансовото министерство фактически се намирала под контрола на тройката международни кредитори.

Разкритията предизвикаха възмущение в Гърция. Според медиите адвокати, близки до дясната опозиция, са подали жалби срещу Варуфакис, който е депутат от СИРИЗА, обвинявайки го, че е искал да навреди на страната със своя план Б.

Прокуратурата смята да внесе исковете в парламента, за да бъде поискано отнемане на имунитета на Варуфакис.